I Saras podd – Träningsglädje Talks pratar vi om hur det är att träna när man blir äldre. Här hittar du avsnittet.  Om du lyssnar så är jag såklart jättenyfiken på att veta vad du tyckte om avsnittet efteråt.

Jag skrattade förresten så jag vek mig dubbel först, när Sara sa vilket ämne vi skulle ha för podden. Som vi förövrigt spelade in i lördags ute hos mig på min halvö. Jag skrattade nog mest för att samtidigt som jag är helt “fine” med att vara äldre och verkligen inte har några som helst problem med det så kan jag vara stressad över att jag tycker tiden springer i väg och att jag fortfarande känner mig som 25.

Det händer ju en del när vi blir äldre med kroppen – så klart. Jag tycker att det är underbart att bli äldre. Faktiskt. Man blir klokare och smartare. Både i huvudet och i kroppen.

Vad händer det liksom i kroppen. En sak är i alla fall säker – du är aldrig för gammal för att börja träna eller fortsätta träna. 

Det jag behöver främst är mer sömn. Och det är kopplat till att jag har blivit äldre såklart, men också tränar hårdare och mer och dessutom jobbar heltid (och lite till) samtidigt. Ibland önskar jag att jag kunde bara träna på heltid. Men då krävs det lite mer talang och resultat.

Jag tycker att det viktigaste man kan göra är att träna för att må bra och det är såklart härligt bra att säga och skriva, men det är också så himla sant.

Att fortsätta att hålla igång gör att sådant som man ofta pratar om som negativa effekter av att bli äldre bromsas. Att hålla igång smart kommer bara gynna dig. Och vet du, det behövs inte så mycket. Om du tränar för att må bra så räcker 150 min lågintensitet  i veckan med normal intensitet eller 75 min med lite högre intensitet. Ut och gå 30 min 5 dagar i veckan. Spring 2-3 gånger i veckan. Det viktigaste – rör på dig! Kravlöst och utan ångest. Vila med gott samvete och var smart i hur du tränar.

Nedan så har ni tre övningar som är härliga att få in regelbundet. Rörlighet och funktion.

 

Klassisk baksiderörlighet. Håll bakom baksida lår med händerna, har du en pinne håll den bakom. Korsa andra benet framför som på bilden. Böj och streck det andra benet. Flexa foten i toppläget och slappna av i den på vägen ned. Upprepa 25-30 gånger på ena benet sedan skifta.

Crab reaches. Sitt ned som bild nummer två uppifrån. Lyft upp i brygga med en arm som går uppåt bakåt. Kika ned mot handen i golvet och böj bakåt.

Bäckenlyft.  Som på bilden men rotera dina fötter framåt. Mina åker ut lite när jag går ned. Pressa genom fötterna upp i brygga och sänk ned.

 

5 Comments

  1. Trailinspiration 14 mars, 2017at16:13

    Så himla sant! Jag vill bli en sån där kruttant som springer mara när jag är typ 85…!! :-D

  2. lyckorusblog 17 mars, 2017at19:45

    Kanonbra! Jag brukar säga att jag ska leda gympan på hemmet haha
    Bra poddavsnitt!!

  3. Pingback:Tre tips för smidighet och funktion - även efter 20 - Women's Health by Healthy Living

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *