Det här med mjölksyra

Jag pratar ganska ofta om nästan inte jämt om tröskelpuls samt andra begrepp. Jag tänkte förtydliga lite vad just tröskelpuls och mjölksyra är.


Tröskelpuls är kortfattat den puls där kroppen går från aerob till anareob  träning.  Dvs med syre och utan syre.  Eller den puls där mjölksyra produceras i större mängd än vad den transporteras bort. Utan att gå in på för invecklat språk så bildas i avsaknaden av syre bildas ett överskott på väte som i sin tur gör att PH värdet i muskulaturen sjunker. Detta medför i sin tur att musklerna upplevs stumma och stela.


Man har länge sagt att det  mjölksyran bidrar till att PH värdet i musklerna sjunker men det kan faktiskt vara så att mjölksyran bromsar den effekten i liten dos eftersom i den aneroba processen används en del av överskottet av vätejoner till att bilda mjölksyra.
Det som är klart i alla fall är att mjölksyran ser till att vi kan arbeta längre i brist på syre.
Det är faktiskt så att mjölksyran inte enbart stannar i de arbetande musklerna utan en liten del kommer ut i bloomloppet och där tranporteras till andra muskler och organ och, faktiskt, används som energikälla. Hjärtat tex kan använda uppemot 60% mjölksyra.
Kroppen är så häftig.


Känslan när man på tröskelpuls och över är att det känns mycket ansträngande och tungt. Du är kraftigt anfådd – hjärta och lungor går på alla växlar för att förse kroppen med syre och transporterar bort överskottet på mjölksyra.


Hur länge man kan stanna på tröskelpuls handlar om hur tränad man är och dagsform, förstås. Träning på tröskelpuls tränar kroppens syreupptagningsförmåga och höjer på sikt – om träningen är balanserad och tillräcklig återhämtning samt variation i intensitet finns, tröskelpulsen. Dvs att du når överskott av mjölksyra på högre intensitet – mao du får en högre tröskelpuls.


För de flesta av oss ligger tröskelpulsen någonstans mellan 82-87%. För vissa lägre och för vältränade i övre registret. Jag har läst om att Armstrong hade sin tröskelpuls på 98% MHR (Maxpuls) när han var som bäst tränad. Helt galet.
 


1 Comment

  1. Fia Svensson 16 november, 2014at00:31

    Hej, jag var på ett spinningpass idag där instruktören sa att tröskelpulsen kan ligga mellan 60% till 94% av maxpulsen. Jag ifrågasatte detta och undrade om hon sagt fel. Kan en person verkligen ha så låg tröskelpuls som 60% av maxpulsen? Är den personen frisk i sådana fall?
    Tacksam för svar
    Fia

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *