Förkyld & träna – är det värt det?

Tyckte att det var passande att lägga ut denna artikeln från Fitness Magazine… nu när vi tampas med bakterier som Arne. ;)


Brukar du träna sjuk? Släpa dig till gymmet med dunkande panna och rinnande näsa? I så fall bör du tänka om. Förutom att träningen är ineffektiv, kan du drabbas av allvarliga komplikationer som hjärtmuskelinflammation.

Text: Marie Jönsson – Fitness Magazine

De flesta har någon sorts spärr i kroppen som talar om när man inte mår tillräckligt bra för att träna. Man låter i regel bli när man har hög feber, halsfluss eller öroninflammation. Ibland kan dock gränsen mellan frisk och sjuk kännas lite luddig. Om man “bara” är snuvig, har hosta eller lite ont i halsen känns det inte lika självklart att skolka från träningen. Lina Martinsson, som svarar på Fitnessläsarnas frågor om medicin, är just nu barnledig från läkartjänsten vid Södersjukhuset i Stockholm. Hon medger att det kan vara svårt att bedöma om man är träningsduglig eller inte, men tror att många går över gränsen medvetet.

– Grundregeln är att man inte ska träna om man har feber eller någon form av förkylningssymptom. Om man har varit förkyld men fortfarande dras med till exempel lätt hosta, kan det vara okej att träna om man tar det lite lugnare, säger hon. Har man spänningshuvudvärk kan det rentav vara bra att träna, eftersom ökad blodcirkulation i nacke och axlar kan göra att huvudvärken släpper.

– Ibland kan det dock vara svårt att veta vilken sorts huvudvärk man har, så man får vara beredd att avbryta träningen om kroppen säger ifrån. Man kan också prova att dricka mycket vatten eftersom vätskebrist är en vanlig orsak till huvudvärk, säger Lina.

En kropp som samtidigt utsätts för infektion och fysisk träning får svårt att uppbringa tillräckligt med energi för att klara båda. Kroppen prioriterar naturligt immunförsvarets kamp mot infektionen, vilket gör att träningseffekten blir väldigt låg. Immunförsvaret distraheras samtidigt av den fysiska ansträngningen och får svårare att rå på infektionen. Bland det värsta som kan hända om man tränar med en infektion i kroppen är att man drabbas av hjärtmuskel- eller hjärtsäcksinflammation. Båda påverkar hjärtats förmåga att slå och kan ge bestående men. Vill det sig riktigt illa kan det leda till döden.

– Trots riskerna finns det folk som tar värktabletter för att ta ner febern och bli av med förkylningssymptomen – och sedan går till gymmet. Symptomen i sig kanske inte är så allvarliga, men de berättar att allt inte är som det ska i kroppen. Man lurar alltså kroppen att känna sig frisk, men infektionen finns fortfarande kvar, säger Lina.

Många tror att det är skonsammare att styrketräna än att ta en löprunda i skogen om man är lite halvkrasslig, men det är snarare tvärtom.

– När man styrketränar blir man ju inte andfådd på samma sätt som när man springer eller utför annan lågintensiv träning. Däremot utsätter man hjärta och muskler för plötslig ansträngning och kraftfulla blodgenomströmningar. Styrketräningen sätter igång en tillväxtprocess i musklerna som kan pågå i flera dagar, och den processen distraherar immunförsvaret. Dessutom utsätter man ju de andra som tränar på gymmet för smittan och det är inte särskilt trevligt, säger Lina.

Hon tycker dock inte att man ska undvika gymmet när man är frisk, av rädsla att smittas av någon som tränar sjuk.

– Det vore att gå för långt, vi utsätts ju för bakterier och virus överallt. I en lokal med normal rumstemperatur tar det 20 minuter innan alla som är där har utbytt samtliga luftvägssmittor med varandra. Vi brukar drabbas av förkylningar med jämna mellanrum, oavsett om vi är ute bland folk eller mest sitter hemma.

Forskarna tror att sjukdomsperioderna behövs för att lära upp immunförsvaret. Den som tränar regelbundet bygger upp ett naturligt motstånd mot bakterier och virus. Om man övertränar blir effekten den motsatta och man drar lätt på sig förkylningar och andra infektioner.

– Få människor klarar att träna varje dag, oavsett om de varierar mellan olika träningsformer och muskelgrupper. Det är viktigt att vila kroppen emellanåt och ge sig själv tid att känna efter hur man mår, säger Lina.

Infektion eller inflammation?
Begreppen infektion och inflammation blandas ofta ihop, eftersom orden liknar varandra.

Infektioner i kroppen orsakas oftast av bakterier eller virus. När det gäller förkylning handlar det mest om det senare. Båda förökar sig mycket snabbt och har en förmåga att ändra struktur, vilket gör att människans försvarssystem till en början har svårt att skydda sig mot dem. Efter en tid har försvarsstyrkan mobiliserats och en specifik motståndskraft mot smittan i fråga har byggts upp.

En inflammation är kroppens reaktion på en skada eller en infektion. Syftet är att försöka begränsa och så småningom reparera den skadade vävnaden. En inflammation kännetecknas av symptom som smärta, rodnad, svullnad, värmeökning och funktionsnedsättning.

Hjärtmuskel- och hjärtsäcksinflammation orsakas vanligtvis av en virusinfektion, som sprids till hjärtat med blodet.

I samband med att flera aktiva orienterare avled plötsligt för ett tiotal år sedan, talades det mycket om TWAR. Man kunde dock aldrig bevisa att just den bakterien hade något samband med dödsfallen. TWAR är en väldigt vanlig bakterie som många har haft utan att drabbas av komplikationer.

Därför ska du inte träna sjuk:
Sämre resultat
Eftersom nästan all energi går åt för att immunförsvaret ska bekämpa infektionen, finns mycket lite kvar för att utföra ett träningspass, bygga muskler eller förbättra konditionen. Prestationsförmågan försämras markant

Tillfrisknandet försvåras
Om immunförsvaret distraheras genom att man “stjäl” energi för fysisk träning, kan det ta längre tid att tillfriskna.

Risk för svåra komplikationer
En vanlig förkylning kan utvecklas till hjärtmuskel- eller hjärtsäcksinflammation om man anstränger kroppen fysiskt. Båda dessa kan ge kroniska hjärtproblem och i värsta fall leda till döden.


Smittan sprids
Om man går till gymmet när man är sjuk är risken stor att man smittar andra tränande. Den som är sjuk bör hålla sig för sig själv, av respekt för sina medmänniskor.


2 Comments

  1. Cizzi 4 november, 2009at22:12

    Hoppas du frisknar till snart! Vi skulle kunna ta en fika och lite häng på mässan direkt på förmiddagen. Jag hoppas att vi är där kl 10 så kanske det passar? Då är jag nog hungrig efter en bilresa =)

  2. Ann-Margete (mamma) 5 november, 2009at18:36

    Älskade dotter,
    Visst skall du köra pass och träna så svetten den rinner, MEN FÖRST MIN VÄN
    NÄR DU ÄR FRISK!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *