För kärleken till sporten.

I en mansdominerad sport som cykling är initiativen som främjar kvinnor få, och resurserna små. Det vill vi ändra på. Kvinna som man – alla hör hemma i She Rides. Alla som vill träna och tävla på lika villkor.

Där vi skapar en öppen arena för oss som vill cykla – nybörjare till tävlingscyklist, alla får plats och utrymme att utvecklas. Vi vill inspirera dig till att hitta det oslagbart fantastiska i att fånga vinden, uppskatta lerstänk, svett, omtanke, hejarop och skratt – tillsammans och med oss. Vi välkomnar dig med öppna armar – rakt in i gemenskapen, man som kvinna. För kärleken till sporten.

 

För två veckor sedan flög jag ihoprullad med armarna över ansiktet genom luften. Som en kanonkula med för mycket kraft landade jag och studsade ut på en trafikerad väg. Åt andra hållet flög en av mina medtävlande – med samma fart. Bakom oss hade en tredje medtävlande precis kört in i ett träd.  Några dagar innan hade jag skrivit om vad jag är rädd för när jag cyklar. Och bara några minuter innan rullade jag in i startfållan, tillsammans med herreliten och dameliten. I fållan bakom stod andra tävlingssugna i alla klasser. Några sekunder innan jag låg där på den hårda asfalten, gick startskottet till en tävling jag längtat efter. Jag kom några hundra meter.  Vi alla tre – hade sådan tur. Ofantlig tur. TACK.

Idag sitter jag och har ont som fan. Det gör ont att cykla och det känns surt att vi inte ska kunna tävla på lika villkor.

Att göra förändring tar tid och ett sätt att göra det snabbare och få till säkrare och mer rättvisa tävlingsförhållande för oss damer är att direkt påverka arrangörerna att ta ansvar och förstå att de tillsammans med oss kan göra skillnad. Jag och Elna har skapat en namninsamling. Hjälp oss att göra våra och din röst hörd genom att skriva under här. Vi vädjar härmed till arrangörer av MTB-tävlingar i Sverige att investera en timme per arrangemang på att göra sporten jämställd, säker och rättvis och låta damerna tävla med varandra på lika villkor. Separata damstarter i tävlingsklass är oerhört viktigt för att damerna ska kunna vara en del av en jämställd och rättvis sport och vi är övertygade om att om vi hjälps åt att skapa bra villkor för damernas startfält kommer vi att på sikt öka andelen tävlande damer både i XCM och XCO.

Genom att skriva under visar du att du stöttar en jämställd MTB-arena och vill att arrangörerna anordnar säkra och separata damstarter.

Drafting

Att tävla rättvist och jämställt handlar inte i heller enbart om att vi ska göra det självklara att starta enskilt, men att det i de fallen herråkare kommer ikapp eller vi, gud förbjude, har masstarter, inte ska kunna ta en snabbare herres hjul. Vi ska inte kunna dra fördel av en sådan sak mot våra konkurrenter. Det ska inte heller vara möjligt att ha en hjälpryttare av motsatt kön. Det ska inte gå att dra oschyssta kort. Vi ska kunna göra det vi älskar rättvist, säkert och med respekt till våra medtävlande.

Jag vill poängtera att jag liksom många andra älskar att cykla med ALLA, oavsett kön. Men när vi tävlar då ska vi göra det där vi har lika villkor. Vi är många som gemensamt har arbetat och arbetar för att skapa de förutsättningar som skapar en tävlingsarena där villkoren är som ovan. Och idag kom det, ett mail från vår förbundskapten Annie Söderberg. Där vi upplyses om att förbundet följer våra diskussioner och har hört vår vädjan och arbetar med två huvudfrågor; separata damstarter och drafting. De frågor som vi, i princip nästan alla damer, vädjar om.

När det kommer till drafting, alltså att ligga på hjul/bli uppdragen av cyklist som tävlar i annan klass har förbundet varit i kontakt med UCI, då de inte kunnat hitta skriftliga regler kring detta i deras reglemente. Det framgår att det oftast kommuniceras muntligt kring större tävlingar, eller som i t.ex. Cape Epics fall där regeln finns tydligt formulerad i deras reglemente. Se nedan.

36.2
Drafting
UCI Pro
Elite Riders may draft behind only other UCI Pro Elite Riders
in the same gender category
(i.e., women behind only women, and men behind only men)

Sedan kommer de mest fantastiska två raderna från Annie:

Förändring sker bäst från rötterna och därför har jag en önskan. Kan vi tillsammans göra en “Gentle(wo)mans argeement” att följa regeln om “drafting” som formulerad av Cape Epic? Skulle Du vara villig att skriva under med heder och samvete att följa denna?

Mitt svar fick hon på en sekund. JA. Äntligen nu händer det. Förändringen är på gång.

 

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *