Har vi vaknat nu?

Det var många med mig som satt med gåshud framför tv:n i lördags. Vi hade ett hektiskt schema i att jaga färg till orangeriet (som verkade vara slut överallt) och hinna hem i tid till att se Lisa Nordén och sedan Jenny Rissveds köra i sina respektive grenar på OS. Emma Johansson plockade hem ett silver och gjorde ett jättefint lopp i början av OS. När Jenny fullföljde ett minutiöst perfekt lopp skrek vi här hemma i soffan. Vilken bragd och vilken otroligt fantastisk cyklist. Känns så himla stort att det inte finns några ord som kan beskriva det. Som grädden på moset så skördade vi ännu en stor prestation i svensk damcykling dagen efter OS-guldet, igår vann Emilia Fahlin världscupen i Vårgårda. Också så otroligt stort. Inte att glömma prestationerna och guldpengarna innan på säsongen av Ida Jansson och ovannämnda cyklister.

Jag tycker, att när vi verkligen visat att vi, lilla landet lagom – är minst sagt inte i närheten av lagom på damsidan av cykel. Utan jävligt bra. Borde hela Cykelsverige vakna upp. Och för en gång för alla, inse att det är mer än rimligt att 2016 stötta damcykling. Jag blir ledsen och förbannand – precis som Cykelkatten tycker jag att det är så himla orättvist.

Stötta damcykling. Damidrott. Seriöst. Inte linda in dåliga ursäkter i bortförklaringar. Utan istället inse att vi har mycket talang och pang pang i svenska damcyklister ben. Att sporten behöver moderniseras och bli jämställd. På allvar.

Oavsett deltagarantal i jämförelse med herrarna. Så bör och ska signaler riktas till sporten att oavsett kön, så är prestationerna lika värda. Vår bästa XCO-dam tog för fasiken OS-GULD! Vi hade inte ens en herrcyklist på startlinjen. Vi har fantastiska cyklister – både herrar och damer. Magnifika förebilder. Och vi har (säger det igen), fantastiska damcyklister. Vi förtjänar separata damstarter, lika prispeng och lika mycket hejarop. Framförallt om man vill att vi ska bli fler.

Det har varit tjejernas OS. Vi har tagit medaljer i mer än cykling och oavsett sport så är jag så himla imponerad och inspirerad av våra tjejer.

Sverige – hoppas du inspireras med och gör förutsättningar för att fler ska få lika vilkor att utvecklas och ta medaljer.

 

epa05502501 Gold medalist Jenny Rissveds of Sweden reacts on the podium during the medal ceremony for the women's Cross Country race of the Rio 2016 Olympic Games Mountain Bike Cycling events at the Mountain Bike Centre in Rio de Janeiro, Brazil, 20 August 2016.  EPA/FAZRY ISMAIL
epa05502501 Gold medalist Jenny Rissveds of Sweden reacts on the podium during the medal ceremony for the women’s Cross Country race of the Rio 2016 Olympic Games Mountain Bike Cycling events at the Mountain Bike Centre in Rio de Janeiro, Brazil, 20 August 2016. EPA/FAZRY ISMAIL

 

 

 

3 Comments

  1. Träningsblogga - Ida 22 augusti, 2016at15:56

    Hear hear! Så imponerad och inspirerad av alla fantastiska tjejer!

  2. Anna 22 augusti, 2016at21:03

    Mkt bra skrivet!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *