Prestation och menstruation

Så tabubelagt att prata om. Eller?

Jag tycker vi gör det. Det är ingen hemlighet att i princip alla hälsosamma kvinnor i fertil ålder har en regelbunden menscykel. En av våra stora skillnader från män (det finns ju otaliga) är att våra hormoner regelbundet åker lite jojo.  Jag är märkbart mer påverkad av min menstrautioncykel i samband med prestation, än förut. Eller kanske bara mer lyhörd på nyanserna. Min kropp blir segare och tyngre när det närmar sig lingonveckan och känslan som följer med det är inte den mest starka och peppande känslan precis. Sedan kan jag – inte oväntat få bäst resultat och känslan av att vara superstark.

Det snackas inte så ofta om det. Vi vet det lite i det tysta, att vi blir påverkade – olika mycket förstås, men vi pratar sällan om det. Det är alltså normalt, vanligt och ok att känna att prestationsförmågan ändras innan, under och efter lingonveckan.

I början av mensen så har du riktigt låga nivåer av östrogen och progesteron. Det finns en hel del studier att just här så kan prestationsförmågan få sig en riktig ordentlig boost.

Jag är lite nyfiken – hur reagerar du?

 

 

jessica

 

 

28 Comments

 1. Marie 23 augusti, 2016at18:53

  På samma sätt, innan är det tungt för kondition, flåsig och jobbigt, och har under lång tid haft känsla av annalkande förkylning och ont i knäleder. Allt det går över första dagen med mens. Magen kan vara lite orolig första dagen/dagarna så brukar ibland hoppa över att springa men konditionen känns som vanligt igen så det går lätt att cykla istället. Men det tog lång tid innan jag kopplade ihop det med mens och kunde strunta i att det känns jobbigt.

 2. Mia (bakingbabies.se) 23 augusti, 2016at20:11

  Jag känner av det, men inte så att jag tar hänsyn vad gäller träningsupplägg. Tycker att så länge jag rör mig mår jag bra lite oavsett, men under mensen kan det vara jobbigt att stå länge (typ i lekparken). Skrev faktiskt själv ett inlägg om samma ämne (http://bakingbabies.se/2014/09/09/menstruation-och-fysisk-prestation/), nu är det något år sedan så det kan ha kommit nyare forskning förstås.

 3. Linda Assarsson 23 augusti, 2016at20:13

  Alltså…jag blir mitt eget sämsta jag denna perioden..
  Träningen är seg, jag är seg, känner mig som en flodhäst, jag är lättstött, gråter för minsta lilla..
  Inte vanliga Linda alltså ??

 4. Amira 23 augusti, 2016at20:16

  Jag känner igen det du och Marie skriver om känslan av tyngd och att lättare bli andfådd innan mens. Ofta samlar jag på mig rätt mycket vätska som lättar så fort mensen kommer igång. Mentalt kan jag också bli lite låg veckan innan vilket definitivt påverkar min prestation. Mycket uppskattar jag när pms väl är över :-)

 5. Anna E 23 augusti, 2016at21:13

  Ju äldre jag blir desto mer märker jag av min hormoncykel. Har alltid tränat mycket och försöker köra på även om prestationen är sämre dagarna innan mens, men jag har alltid undrat hur det funkar för dem som tävlar? Jag känner mig seg o är långsammare, blir mer andfådd. Inte ovanligt att jag går upp 3kg vätska på ett dygn som sen släpper under mensens första dagar. Ibland är fingrarna så svullna att det gör ont att lyfta stång/hantlar, speciellt med tumlås. Mensvärk motas dock fortfarande bort bra av träning och det hjälper mig att komma iväg även de dagar det är som värst.

 6. Rund är också en form! 23 augusti, 2016at21:16

  Oh yes, är ofta oerhört seg dagarna mellan ägglossning och mensens första dag! (Rent träningsmässigt).

 7. Elna 24 augusti, 2016at08:12

  Strax innan mens är jag superstark och arg som ett litet bi. När den kommer är jag utslagen av smärta som inga värktabletter råder bot på, men att komma ut och träna brukar göra att det lättar en aning. Efter mensen har jag ett par veckor där allt känns normalt, älskar de där två veckorna utan humörsvängningar och överraskningar.

 8. Cykelkatten 24 augusti, 2016at08:24

  Min värsta dag är “mensdag nr 2” – då väger jag typ 20 kg mer, benen är sega, magen gör ont etc. Men de resterande dagarna är jag stark. Dagarna före mensen är jag dock klassiskt deppig och gråtmild. Värst med mens är ändå hygienen, ogillar starkt cykla med tampong, men vad gör man, sånt är livet.

 9. minatraningstajts 24 augusti, 2016at09:58

  Har inte märkt någon tydlig skillnad när det gäller träning, faktiskt. Ska fundera på det! Däremot har jag riktigt intensiv pms som nästan alltid yttrar sig i att jag vill lämna min familj. Det är hemskt faktiskt! Känns lika verkligt varje gång. Sen, poff, blir jag superkär och snäll över en natt och jätterädd för vad jag eventuellt kan ha sabbat. Därefter blir jag som vanligt igen ?

 10. Användarens profilbild jessica 24 augusti, 2016at10:02

  PMS är ett skit faktiskt – jag tycker att den blir värre ju äldre man blir med!

 11. Användarens profilbild jessica 24 augusti, 2016at10:02

  Skriver under på exakt samma!

 12. Användarens profilbild jessica 24 augusti, 2016at10:03

  Usch vad hemskt med mycket smärta. Jag kan ha det ibland o ibland inte alls. Men veckorna där man e “normal” är de man älskar! Couldnt agree more!

 13. Användarens profilbild jessica 24 augusti, 2016at10:04

  Ja seg och tung upplever jag nog att jag är.

 14. Användarens profilbild jessica 24 augusti, 2016at10:05

  Hop men jag blir enormt påverka faktiskt. Bästa känslan inför en tävling är ju att uppleva att kroppen är på topp och det är den ju inte om man känner sig svullen och tung.

 15. Användarens profilbild jessica 24 augusti, 2016at10:05

  Det där med vätska alltså – det är ganska finurligt men kroppen fungerar så att vi ansamlar vätska när vissa hormoner åker ner och upp, hate it.

 16. Användarens profilbild jessica 24 augusti, 2016at10:06

  Fy alltså – verkar som om många av oss upplever exakt samma sak!

 17. Användarens profilbild jessica 24 augusti, 2016at10:06

  Ska bums läsa! Jag har läst lite olika forskningsrapporter. Men det behövs fler.

 18. Användarens profilbild jessica 24 augusti, 2016at10:07

  Tog nog ett tag för mig med att koppla ihop det, därför jag tror jag är mer känslig för det nu faktiskt.

 19. Mari 24 augusti, 2016at17:47

  Prestationsmässigt vet jag inte om jag känner någon skillnad, måste nog tänka på det när det är dags! Men veckan innan brukar jag kunna bli låg, känna mig trött och samla på mig vätska. Men det är sådant som många gånger försvinner över en natt. (inte det sistnämnda dock).

 20. Pingback:Vi måste snacka menskopp - Elna Dahlstrand

 21. Nipe 25 augusti, 2016at08:53

  Usch ja. Jag märker stor skillnad. Första halvan av mensveckan är jag helt svullen och seg i kroppen. Allt fluff är i vägen och magen i olag. Inga dagar jag njuter av träning precis. Dessutom har jag ofta känningar far runt ägglossning, men inte lika mycket. All pms är värre nu efter 40.

 22. Lotta 25 augusti, 2016at10:22

  Jag säger bara MENSKOPP! Skaffa, i dag, använd! Helt seriöst, den ändrar så mycket med att ha mens. Praktisk, smart, hygienisk, miljövänlig, ekonomisk.

 23. Användarens profilbild jessica 26 augusti, 2016at09:09

  Vätskan alltså – usch vad jag hatar det.

 24. Användarens profilbild jessica 26 augusti, 2016at09:10

  Åh ska lyssna!

 25. Pingback:Bloggsvepet - Helena Enqvist - hon som cyklar lite

 26. Pingback:Det här med mens och prestation - Helena Enqvist - hon som cyklar lite

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *