Jag blir verkligen så himla överlycklig av alla era önskemål här inne. Känns som vi har en massa att ta upp och det gör mig ännu mer glad.

Ett av era önskemål var rubriken ovan och med drygt en vecka kvar till Göteborgsvarvet tänkte jag att det var passande.

Med en vecka kvar till vilket lopp du än fokuserat på – vare sig det är löpning eller cykel, så har du gjort var du kunnat i träning. Så var nöjd över det du har i bagaget vare sig det är så mycket du önskade eller mindre. Det finns inga quick fix att slänga in sista veckan, utan nu är det som det är och du måste se till att dagen D – raceday – blir så bra som möjligt.

Det innebär i korta drag att du ska se till att kroppen får chans att återhämta sig både med vilodagar, sömn och bra mat. Träna inget nytt eller tungt som gör att du får träningsvärk – du vill vara pigg och känna dig stark när det är dags.

När det kommer till mat så behöver du – om du äter en allsidig kost med bra intag och tillräckligt med kolhydrater, protein och fett, inte göra någon större förändring. Om du, hoppas verkligen inte det, äter lite kolhydrater, måste och bör du öka upp intaget av dem dagarna innan. Du bör också, vilken kosthållning du än har, äta lite mer kolhydrater dagarna innan. Men du behöver inte “over do it” med värsta kolhydratladdningen. Däremot är timing efter dina träningspass och dagen innan lite extra viktigt. Du vill ha fulla glykogenförråd och igen, ge kroppen chans till snabb återhämtning.

Dagen inna – ät sådant du vet funkar för dig och din mage mår bra av. Experimentera inte med något nytt – men unna dig lite extra. Jag äter tex alltid godis dagen innan race.

Frukosten ska ge dig ork och energi. Ät en stadig sådan, men igen sådant du är van vid.

Dagarna innan – om du är en kaffeslukare, se till att du får i dig vätska och inte dricker sista kaffen för sent, du behöver sömnen!

Om vi startar med måndag samma vecka som loppet är och förutsätter att loppet ligger på lördagen så tycker jag att du i grova drag bör lägga upp din vecka så här:

 • Måndag träna som vanligt men inget nytt och inte heller stenhårda intervaller.
 • Tisdag vila
 • Onsdag – en ordentlig genomkörare. Kort och effektivt pass. Så tex korta och hårda intervaller men se till att du är klar på under en timme.
 • Torsdag – vila – ta en prommenad
 • Fredag – lätt igångsättning av kroppen. Ta en superlugn jogg på några få km.

Undrar ni mer? Något ni vill ha mer info om? Fråga!

 

2 Comments

 1. Vera 15 maj, 2015at08:05

  Tack för ett bra inlägg! Precis vad jag behöver! :)

 2. Användarens profilbild jessica 15 maj, 2015at10:49

  Härligt att det kom till användning!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *