Jag fortsätter…

Det är faktiskt lite obehagligt, det verkar som att det kanske är så som jag inte ville att det skulle vara. Många reagerade på bloggen och på FB och jag tycker det är en enormt  v i k t i g  diskussion som vi bör fortsätta.

Jag tycker att det är enormt viktigt att vi släpper fördomar för över huvudtaget. En yogaklass är tex alltid en yogaklass vare sig den utförs på gymmet, med eller utan matta. Det blir inte mer yoga bara för man kör på en studio. Jag tycker vi generellt instruktörer, PTs ska släppa prestigen och istället hjälpa varandra. Dra nytta av våra olikheter och kvalitéer. Våga rekommendera våra kunder att se om gräset är grönare på andra sidan och framför allt våga att själva kliva utanför vår egen trygghetszon för att utvecklas eller bekräfta att vi redan var på rätt väg.

Jag har länge funderat på om jag skulle börja ta PT-kunder igen. Helt oberoende diskussionen igår, har jag beslutat att börja ta emot ett fåtal kunder from april.

 

10 Comments

 1. Linnsey 29 februari, 2012at19:35

  Jag känner igen det där med ned klankande av olika gruppträningar och även utav pt’s. Tror man först måste satsa med att få människor till att träna, se till att det är bra, välutbildade instruktörer och pt’s som finns på gymmen, för då minskar risken att alla håller på att tala ont om de olika träningsformerna. Har själv tränat BP, som ofta är omtalat som dålig träning eller vidare.. och då tränade jag ca 3-4ggr i veckan i en period. Måste säga att det är en underbar träningsform, och hos rätta instruktörer, som vet hur man instruerar, är det bättre att få koll på positioner och hållningar än om man gjort samma träning på gymmet. & BP motiverar även oss, som kanske inte gillar att stå själv och pumpa på gymmet, utan får lite mer energi att vara fler i rummet, som gör samma koreografi, till grymt bra musik, med en leende instruktör och får en massa motivation..

  Tänkte ge en eloge till dig Jessica, för, för ca 3 år sedan, när jag började på ditt gamla gym, så inspirerade du mig till att ta tag i träningen, du var en av få instruktörer & pt’s som verkligen gav allt på klasser, ett extra stort smile och den förmågan du har att ge en energi, är helt otrolig.

  Vi är alla olika, men lika..

 2. Åsa Forsman 29 februari, 2012at20:17

  Bra skrivet Jessica, jag håller med dig till fullo!

  Vad som ger träningsglädje och resultat är individuellt. Let’s enjoy it!

 3. Petra Axlund Stegman 29 februari, 2012at20:50

  Jag både håller med dig – och inte. Håller med att vi alla bör sträva åt samma håll, hjälpa och peppa folk i form och till hälsa och välmående. Och är man trygg i sig själv och sin egen kunskap kan man bjussa på att hjälpa andra. Personligen anser jag att det man ger kommer alltid tillbaka till en själv. Men yoga är inte alltid yoga. Tyvärr. På gym har ofta (såklart inte alltid, det finns alltid undantag) instruktören gått en snabbkurs vilket inte går att jämföra med en person som gått en helårsutbildning eller mer. Vet att tex SAFE-instruktörerna går en helgkurs i yoga. Det är som att jämföra ett boxercisepass på gymmet med träning på riktig boxningshall. Jag har utövat yoga på massor av ställen runt om i hela världen och jag kan i 9 fall av 10 säga att yoga på yogastudio ger så mycket mer.

 4. Jonathan 29 februari, 2012at22:01

  Vad är lösningen då? Vad måste vi var och en göra för att undvika den här typen av konflikt? Om jag ser självkritiskt på gruppträningen som sker närmast mig så tycker jag att den ofta misslyckas med att förmedla syften och tänkta målresultat. Här finns stora krav att ställa på instruktörens förmåga att leda en rolig, positiv träningsupplevelse men som också fört dig som deltagare närmare ett önskat mål.

 5. Maria 29 februari, 2012at22:43

  Tänk om det inte är prestige det handlar om, utan oförmågan att förstå att alla inte har samma mål med sin träning. Går jag på samma pass år ut och år in så kommer min utvecklingskurva att stagnera ganska snabbt men om jag går hos en PT så kan denne utveckla mitt träningsupplägg så att utvecklingen fortsätter.
  För många är målet med träning att må bra inte att prestera toppresultat eller ständigt bli bättre och för dessa människor är gruppträning väldigt bra träning. Men för de som har en strävan att hela tiden bli bättre, starkare snabbare så måste det nog in egen träning i någon form antigen med PT eller helt själv.
  Nu har jag ingen erfarenhet av PT och drar alla över lite samma kam (även om jag förstår att det finns undantag). Som PT tänker jag mig att man är väldigt målfokuserad och vill se resultat och därför har lite svårt att tänka sig in i hur det är att träna utan mål och tycker att gruppträning är värdelöst eftersom utvecklingskurvan snabbt kommer att stanna av.
  Sen är det så klart även skillnad på gruppträning och gruppträning och på senare tid har det börja dyka upp allt fler pass där det finns utrymme för deltagaren att öka belastningen i takt med att formen blir bättre och då stämmer inte ens tesen om utvecklingskurvan kvar blir bara en mossig fördom om att min väg är den enda rätta vägen. Fanns det mer ödmjukhet i världen så skulle den vara en finare plats för alla.
  PS tack för en bra blogg med många kloka inlägg ds

 6. Användarens profilbild jessica 29 februari, 2012at23:21

  @Linnsey: Vackra du, tack :) Glöm aldrig att DU är STARK och fantastisk på alla sätt.

  @Åsa: Enjoy it, it is!

  @Petra: Jag håller med dig och inte ;). Jag anser att en hund alltid är en hund. Om den så är uppåtgående eller nedåtgående. Och visst får man hela paketet på en studio så är det ibland oslagbart, men det kan också vara hemskt som min upplevelse för ngn dag sedan. En av de bästa yogaklasserna jag gått på var i en kall dansstudio med väsen utanför, smutisgt golv etc.

  @Jonathan: Kan det inte vara så att målen kanske just är att ta sig till träningen och få den gjord och dessutom ha kul? De flesta som väljer just gruppträning kanske inte har ngt uttalat mål som i prestation och i huvudsak bara vill vara hälsosamma?

  @Maria: Jag håller med dig och inte… en duktig instruktör kan guida sina deltagare att utvecklas både genom upplägg, periodisering och coaching innan, under och efter klassen.

 7. Jonathan 1 mars, 2012at08:11

  Tjenare, jo visst har vi många som tränar utan egentliga mål. Det hindrar ju inte att instruktörer ändå är duktiga på att förmedla varför man kör en bp istället för maxlyft i gymmet. De som struntar i det behöver inte ta till sig det men information kan alltid bidra till inspiration. Det är ju inte helt ovanligt att vi har kunder som bokar tid med pt och sen säger saker i stil med “jag har tränat i flera år men inget händer”. Förr eller senare brukar även de som har som mål att ta sig till gymmet också fråga sig när de ska märka skillnad. Sannolikt har det ju hänt något men i det fallet kan man behöva hjälp att få veta vilka resultat de kan få se. Det handlar inte om mycket info utan bara precis det som vi får lära oss att göra på våra utbildningar. Beskriva upplägget på passet, motivera varför, sammanfatta på slutet och däremellan ha roligt tillsammans.

 8. SuperSHEro 1 mars, 2012at10:01

  Det här känner jag igen. Pinsamt nog även till viss del hos mig själv (om jag nu granskar hårt i sömmarna!).. :)
  Jag tror det handlar mycket om vad man själv tycker är “bra” träning. Och sitt eget syfte och mål som någon skrev här innan. Man utgår lätt ifrån sig själv och det kan vara lite svårt att förstå att nån tycker det är nog och helt okej att träna 2 pass i veckan i mitt tycke lite “dra-hasorna-efter-sig”träning. Men det är viktigt att komma ihåg att alla tränar av olika anledningar, med olika mål, olika förutsättningar. Och alla har olika intressen. Bara för att jag älskar kettlebell som sport så betyder inte det att andra älskar att köra long cycles 10 min non-stop.

  och tankar om yogan; jag håller med och inte.. hehe…. :) Det handlar väl inte om just yogan, utan gruppträning överlag. Som jag ser det så tränar du yoga på en yogastudio så tränar du yoga som en helhet, dvs den där inre harmonin, balansen, hela yogatänket. Tränar du yoga på ett pass på gymmet så tränar du yoga lite mer som en träningsform. Samma med boxning vs boxercise, kettlebell(girevoy sports vs. kettlebell(fitness), body combat vs kampsport osv osv. Den träning som bedrivs i salar är ju inspirerade av sporter, och det passar vissa. Man får ta det för vad det är. Och ingen träning är dålig träning så länge det är säker träning.
  Det viktigaste är att ha roligt! :)
  Sen att hacka ner på andra och särskilt då inom samma yrkesgrupp, det är fult. Man skola icke prata skit.

 9. pethra 4 mars, 2012at16:54

  Åh, om jag bara bodde i Stockholm. Då skulle jag anlita dig som PT hundra gånger om och aldrig vilja ha någon annan. Du är klok!

 10. Användarens profilbild Jessica 4 mars, 2012at21:35

  Pethra – FLOW! <3

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *