SKITSNACK

Igår stötte jag på ett uttalande från en nyutbildad PT som sagt till sin kund att gruppträning mer eller mindre är skit. Jag diskuterade det sedan vidare med en galet kompetent PT med väntlista och hela faderullan. Hans uppfattning var, tyvärr, att allt fler PTs kastar skit i riktning mot gruppträningen.

Jag undrar om det är så, är det en generell trend att man börjar se ner på gruppträningen? Om det är så, v a r f ö r? Bottnar det sig i okunskap eller ovilja att se att vi arbetar mot samma mål?  Eller att att träna med en PT blir hetare och hetare och ger gymägarna tydligare klirr i kassan kontra gruppträningen?

Det viktigaste och i slutändan, vår minsta gemensamma nämnare, är att vi jobbar för att våra kunder ska få ett hälsosammare tillstånd och helst ett lyckligt sådant med en lustfylld resa dit. Om gruppträning eller personlig träning är det enda som får dem att resa sig upp ur kontorsstolen eller tv-soffan – så är det hundra gånger bättre än att de sitter kvar och om de dessutom tycker det är kul samtidigt kan det inte bli mer rätt, oavsett vad jag som instruktör, PT eller coach har för uppfattning om diverse träningsformer.

Jag vill absolut inte dra alla över en kant, de flesta jag känner som jobbar som PT är också gruppträningsintruktörer och ser helheten som ett klart faktum, att vi har samma målbild och alla hjälps åt att få våra kunder dit.

Min oro ligger i att om det verkligen kan vara så att många som idag hoppar in i branschen tar med sig en ny tankegång som inte är den jag nämner ovan utan fördomar mot sina kollegor. Likaså som många kanske väljer instruktörsrollen för en längtan av att stå i centrum eller få sin egen träning gjord. Oavsett vilket ändamål du har som instruktör kommer aldrig den träningseffekten du får när du instruerar vara i närheten av lika kvalitativ som den är för dina deltagare eller när du tränar själv – du är där för att jobba. Liksom att olika gruppträningsformer kommer serva personlig träning och vice versa.

 

20 Comments

 1. Ola Hilmersson 28 februari, 2012at16:38

  Känner oxå igen denna inställning från flera PT.
  Man mer eller mindre fnyser åt gruppträning.
  Ibland är det helt öppet och ibland lite mer tystlåtet men det är inte ovanligt. Mest skit hör jag om Body Pump. Själv brukar jag fundera på hur många av de som tränar BP som hade tränat i gymmet om inte BP hade funnits? Långt ifrån alla tror jag.
  Den bästa träningen är den som blir av och för att man skall vilja göra det igen och igen och igen så behöver man tycka att det är roligt.
  Om man nu älskar att dansa men hatar att “träna” så är väl exv Zumba en helt underbar lösning.

 2. Användarens profilbild jessica 28 februari, 2012at16:40

  Ola, jag håller med dig så – att den bästa träningen är den som blir av och precis som du skriver så är det bättre att den just blir av än inte alls.

 3. pilla 28 februari, 2012at18:24

  Har ingen erfarenhet av PT:arnas tänk, men att många väljer att bli instruktörer utan egen vinning har jag märkt. Och det syns tydligt vilka som instruerar med kärlek och de som gör det för sin egen skull.

 4. Erika 28 februari, 2012at19:44

  Gruppträning kan ju vara så många olika träningsformer!

  Jag läser allt oftare att body pump “inte är så bra träning” i den meningen att det inte är det mest effektiva om man vill bli stark och bygga muskler. Då får man bättre resultat med tyngre vikter på gymmet. Och det resonemanget köper jag nog. Träningslära bl a har skrivit mycket om det. Men träning kan ju vara så mycket mer och innefatta hälsa, motion och inte minst glädje. Om man tycker OM bodypump ska man ju såklart gå på det! Det är ju fortfarande bättre än att ligga hemma. Alla gillar ju inte gymmet heller. Eller så är man nybörjare och behöver få tips på hur man kan träna. Det är ju problematiskt om man klassar något som rakt av dåligt när det kan finnas så många olika målgrupper och syften med träningen. Sen finns det ju massor av mer konditionsinriktad gruppträning också som jag inte förstår varför den skulle vara dålig? Däremot rolig!

  Jag är ingen utpräglad gruppträningsmänniska men tycker att det är kul som omväxling. Jag slipper tänka själv men blir serverad ett (förhoppningsvis!) tufft och bra pass. Och så kan jag få tips om egna övningar. Oavsett om det handlar om styrka eller rörlighet eller ett sätt att köra intervaller på. Vet inte om spinning räknas som “gruppträning” men det borde det väl göra? Hur bra grej som helst innan man kan plocka ut racern på sommaren ju!

 5. fredrik "storkakan" 28 februari, 2012at20:28

  Hehe…. skicka han på ett pass så får vi se vem som e mest fit ;) ja e ju ett levande exempel på att gruppträning inte funkar…… :)

 6. Uppochhoppa 28 februari, 2012at21:42

  Du är klok du. jag tror att de olika formerna verkligen fyller olika behov, och det får man köpa rakt av. Kunden har alltid rätt osv.

 7. Jonathan 28 februari, 2012at22:58

  Trist inställning helt enkelt! Upplever att det blir vanligare att snacka ner andra träningsformer för att pusha för den egna. Som PT tycker jag att det är mitt jobb att hjälpa kunden hitta bra träningsformer som hjälper dem närma sig sina mål. Om ett gruppträningspass är en bra metod är det väl bara bra att kunna rekommendera det. Som gruppträningsinstruktör känns det ju alltid bra att kunna rekommendera en bra PT för dem som behöver :)(har fresten grym nytta av ptkunskaperna i gruppträningen). Hur som… Så länge instruktörer är tydliga med vilka träningseffekter som förväntas av olika gtupplägg är det väl upp till kunden att välja om det passar dem eller inte?

 8. Petra Axlund Stegman 29 februari, 2012at00:44

  Skum inställning! Den träning som blir av är ju bra. Om man kör med PT, tränar ensam eller i grupp är väl skit samma! Sen är det så konstigt att säga “gruppträning”. Vad menas med det? Military training, spinning, yoga, grupplöpning … det går ju inte att klumpa ihop och ha en åsikt om alla dessa träningsformer. Sen är jag av åsikten att de som måste klanka ner på andra är själva osäkra (och om denna PT var nyutexaminerad beror det väl mycket på det). Står man själv stadigt på jorden kan man kosta på sig att hjälpa och stötta andra.

 9. Marty G 29 februari, 2012at01:07

  Säger precis som många andra, all träning som får folk upp från soffan är bra träning, att sen gruppträning o olika former skulle vara kass beror ju helt på vad kunden har för mål. vill man ha kul, svettas lite då funkar dansklasser, vill man bli smidig hitta focus då är det mindklasser som gäller, att lyssna på kundens behov och framförallt låta kunden själv träna det den behöver är i många fall mer belönande än att snacka skit om en hel yrkeskår och framförallt sina kolleger om man nu jobbar på ett gym som erbjuder gruppträning, tror helt klart att mkt hänger ihop med att PT är nyexaminerad och osäker och försöker desperat kränga PT timmar, Trist med den inställningen men den är tyvärr inte ovanlig!

 10. Marie Falkering 29 februari, 2012at02:39

  Att man utgår ifrån att alla ska ha råd till pt-träning. Det är rätt ego-centrerat tycker jag.

 11. Ann-Charlotte 29 februari, 2012at10:04

  Har också upplevt detta hos många PT:s. Förstår resonemanget med att bodypump inte kan ge dig jätte stora muskler för det är ju ren uthållighetsträning. Men vad det kan ge är teknikträning för att framförallt klara av att lyfta tyngre vikter på rätt och ett skadefritt sätt i gymmet men också tekniker som man har fördel av i all annan träning också. Det här borde PT:s veta men antagligen har de ju inte varit på ett bodypump pass och borde därför inte uttala sig. Men som sagt som så många andra säger; den träning som blir av är väl ändå den bästa!

 12. Pingback:Jag fortsätter… « jessica claren

 13. Marie 29 februari, 2012at22:57

  Jag gick PT utbildning under förra året, 2011 och av flera lärare på utbildningen var jargongen att gruppträning är ett dåligt alternativ. De förlöjligade gruppträning, tex när jag berättade att jag var instruktör i Body Pump, blev reflektionen så här “Body Pump, vad är det för något-:). De snackades skit om bla. BodyPump o att det inte ger några resultat. Jag tror att många som går PTutb. nu tar med sig lärares åsikter o därav deras uttalande/ inställning. Tråkigt och korkat, jag håller med dig att vi måste se till den stora massan och försöka få igång alla att träna och för många är gruppträningen perfekt. PT och gruppträning utesluter inte varandra enligt min mening.

 14. Användarens profilbild jessica 29 februari, 2012at23:23

  @Alla: Lets make a difference.

  @marie: usch vad det gör mig ledsen att höra att lärarna verkligen hade den inställningen.

 15. Pingback:Mer skitsnack « jessica claren

 16. Snabba Fötter 29 februari, 2012at23:39

  PT’na är väl rädda om sitt eget skinn. Varför tänka på kundens bästa…? (ironi)

 17. Magnus 29 februari, 2012at23:47

  Väldigt bra ämne att ta upp Jessica. Med en fot på bägge sidor dvs både gruppträningsinstruktör och PT så kan jag se både fördelarna och riskerna med gruppträningen. Jag gillar den för att den oftast ger deltagarna väldigt mycket energi och många kan även pusha sig lite längre än de gör ensamma. Lägg där till träningsglädje med mera så är det fantastiskt. Riskerna med vissa grupptränignsformär är där de kräver mycket teknik (som exempel tar jag här BodyPump) (för att vara tydlig ska jag säga att jag själv har instruerat i detta). Inom BP använder man vissa övningar som är tekniskt väldigt svåra och ska då detta göras i en viss takt finns risken att tekniken blir lidande och och det kan bli en skadlig övning istället. Om detta då sker i större grupper har instruktören svårt att se och rätta felen.
  Men som flera redan har skrivit ser jag inget motsattsförhållande mellan gruppträning och PT snarare tvärt om. Visst händer det att jag ber kunder att inte träna vissa typer ab gruppträningsklasser men då finns det ett syfte bakom det. Till exempel att vi arbetar med vissa egenskaper som skulle motverkas av just den typen av klasser.

  Men om igen, jag tycker gruppträning är fantastisk och detsamma gäller PT.

 18. Pingback:Balans och respekt | Mitt Aktiva Liv

 19. Annika 1 mars, 2012at20:56

  Marie: Var gick du din utbildning?
  Och: PUMP FTW! :)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *