Käftsmäll

Jag sitter och sörplar mitt morgonkaffe och gör mig redo för att åka till Göteborg och ha möte med Incycle gänget. Det var sjukt länge sedan vi var samlade allihop och det ska bli underbart att få ses. På lördag ska jag prata puls för hela faderullan. Hjärtslag och andetag synkroniserat med musik och klassupplägg.

Jag anser att en av mina största ansvar som instruktör är att just förmedla den kunskap jag besitter och lära mina deltagare  v a r f ö r  vi ska träna på en viss intenistet eller ge insikt om vad syftet och målet är med ett visst klassupplägg och vad träningseffekten blir.

Jag väljer alltid musik där jag ska kunna förmedla allt det ovan med verbala instruktioner, eftersom det är svårt att prata om kapillärer visuellt med kroppen. Jag vill också att musiken ska sätta en viss stämning och matcha intensiteten. Jag vill egentligen att musiken ska fylla en massa fler funktioner, mer om det någon annan gång.

Jag är också noga med att inte prata sönder klassen. Dock om jag har en ny grupp framför mig ger jag mer information för att sätta en nivå generellt på klassen. Oavsett är jag noga med att ge utrymme för mentalt fokus – vilket nog alltid har varit mitt signum.

Igår vickade jag på en längre klass och möttes av en deltagare efter klassen som sänkte mig fullständigt. Jag är oerhört tacksam  för feedback och konstruktiv kritik – allt som kan få mig att utvecklas – jag blir ledsen av icke konstruktiv feedback som inte framförs ödmjukt.

Det är sällan jag skriver om min upplevelse som instruktör, men jag känner att det är dags idag.

Upplägget igår var avancerat och behövde guidning framförallt eftersom klassen var 90 min. Jag pratade inte speciellt mycket eftersom headsetet slog ut volymen på musiken stundvis. Jag frågade dessutom några av mina deltagare efter att jag fått min käftsmäll, om de hade samma uppfattning. Om jag hade minimerat det jag sa ännu mer hade mina instruktioner enbart bestått av: Kör! Vila!

Jag tror att mannen ifråga bara ville trycka till mig för att jag var “ny” och säkert var van vid ett annat sätt att instruera från ledarcykeln. Och det sistnämnda respekterar jag. Därav att cyklingen är så enormt fantastiskt och kanske mest instruktörsberoende av alla klasser. Det var något i min skånska eller utlägg om hjärtats funktion som triggade honom och han gav mig mitt i en konversation med en annan deltagare en ordentligt käftsmäll med sin kommentar.

Han var otrevlig och aggressiv och undrade om jag alltid pratade så mycket. Mitt svar var att det beror på klassupplägg och deltagare – hur mycket information jag levererar. Den andra medlemmen sa, hon pratade ju inte alls mycket. Varpå han med sylvassa ögon och extremt hård ton – hon pratade 30 min för mycket – och gick!!!

I min värld får alla tycka vad de vill. Alla får hata och älska. En instruktör som en annan människa älskar kanske en annan hatar. Så är det. MEN att inte respektera sina medmänniskor och framför kritik konstruktivt och välplacerat gör mig ledsen.

Den kommentaren förstörde hela min kväll. Alla beröm från övriga medlemmar bleknade och jag spenderade timmar med att analysera klassen, vilket iofs är nyttigt och bra. Jag önskar att mannen ifråga nästa gång tänker sig för så han inte utsätter en annan instruktör för samma sak och faktiskt väljer att gå för instruktörer som inte pratar alls så han får ut det han vill ha under timmen.

 

27 Comments

 1. Träningsglädje 29 mars, 2012at09:27

  det är förmodligen just detta som är svårt som instruktör – och människa. man kan inte vara älskad av alla – däremot respekterad av “alla”. så som han uttryckte sig till dig var förmodligen en konsekvens av hur han mådde och blivit behandlad den dagen. det är ingen ursäkt att bete sig så – men kanske kan det spara dig tid i onödigt självanalyserande. tänk tillbaka på alla de positiva kommentarer du fått genom dina instruktörsår. och klassen igår. och glöm sedan han som förstört allt. du är bäst. vi är så otroligt många som gillar dig. han var inte tillräcklig för att förstå.

 2. Träningsglädje 29 mars, 2012at09:27

  ps. och att hoppa in som vikarie måste vara det s v å r a s t e

 3. soffan 29 mars, 2012at09:45

  Åh fy, vilken jubelidiot. Och det värsta är att man vet att man inte borde ta det så hårt, men det gör man ändå. I know. Jag hade en liknande situation för någon vecka sedan, inte fullt så elakt, men en person som var på besök och sedan skrev på min blogg att hon tyckte att jag var nonchalant och arrogant som erbjöd henne ett par öronproppar eftersom hon och ingen annan tyckte att volymen på musiken var för hög. Seriöst, jag förstår inte varför folk ens VILL slänga ur sig elaka kommentarer till en instruktör. Gillar de inte klassen, så är det bara att gå och träna för alla de andra instruktörerna istället. Problemet löst. KRAM <3 !

 4. Annie 29 mars, 2012at09:50

  Helvete (ursäkta !) vad arg jag blir. När sk människor lära sig att
  1) identifiera sitt eget misstycke som just SITT
  2) lära sig kommunicera konstruktivt om de har åsikter
  3) Förstå att mitt rätt och fel inte är världsgällande.

  Man måste vara modig för att instruera. Jag hoppas alla som går på pass förstår det. Du är en av de bästa, mest närvarande och karismatiska instruktörer jag kör för. Därtill är du KUNNIG. Jag vet att de negativa kommentarerna alltid känns mest- men här läser jag mellan raderna en feg, osäker lite knäckt karl som nog var helt betagen egentligen av. Firehousebeauty där framme. KRAM

 5. Sofie 29 mars, 2012at09:55

  Jessica, jag har sagt det innan och säger det igen. Du är en av Sveriges absolut bästa cykelinstruktörer. Punkt slut.

  Man kan inte vara älskad av alla, och gubbens kommentar säger mer om honom än om dig.
  Keep up the good work. Kärlek och en kram!

 6. Emil 29 mars, 2012at10:13

  Varför är det alltid så att EN negativ kommenter startar tankeverksamheten i så hög grad att allt det positiva försvinner? Du är en fantastisk instruktör och det vet du om, annars skulle du aldrig vara där du är idag. Gubben gillade antagligen en viss sorts instruktör som gör på ett det sättet han vill ha det. Kör på. Tid att ta en fika när du är i GBG?

 7. SnabbaFötter 29 mars, 2012at10:26

  Hoppas han inte kommer tillbaka till dina klasser, det är han inte värd!!

 8. Erika 29 mars, 2012at10:27

  Precis som Sara skriver kan inte alla tycka om alla instruktörer – precis som det ser ut utanför träningen också. Men alla kan verkligen respektera alla. Den där mannen hade verkligen en dålig och konstig attityd. Men jag försöker alltid tänka att det är värst för dem själva, att behöva släpa runt på sitt sura jag resten av kvällen…

  Du är ju en grymt härlig person och jag älskade din FM-klass på Sportlife! Jag ser fram emot att komma och cykla på SATS också :) Kan bara vara grymt – det har jag läst MASSOR av gånger!

 9. Jenny 29 mars, 2012at10:59

  Håller med samtliga ovanstående kommentarer. Du är en enorm förebild för mig. Gubben va dum. Stor kram!

 10. Cecilia 29 mars, 2012at11:45

  *suck* jag vet inte vad man ska säga. Bara för att man betalat för att gå på ett gym betyder det inte att man får använda instruktören som verbal slagpåse även om vissa verkar tro det… inte acceptabelt!

  Kritik i all ära, men det här var ju bara fult. En så otacksam person kanske kan träna på egen hand om man inte tycker om att få instruktioner…

  Samtidigt kan jag inte mer än tycka extremt synd om en person som inte kan se något så otroligt bra om det så står mitt framför en. Det kan inte vara ett roligt liv.

  Jessica, du är en inspiration och jag hoppas kunna få träna med dig igen i framtiden! Kram!

 11. Användarens profilbild jessica 29 mars, 2012at11:57

  Fina människor – tack tack tack för alla era kommentarer. Jag vill att ni ska veta att era ord betyder så oerhört mycket.

 12. Anna (orka mera) 29 mars, 2012at12:02

  Nu tränar jag inte för dig jätteofta men jag var helt såld efter din och Kjell Olavs klass på Nike. Du är extremt duktig, inspirerande, glad, härlig och kompetent. Jag älskar din ambition att dela med dig av din kunskap och just detta lyfter ju din klass långt över alla dem som sätter på en skiva och bara trampar. Låt ingen sur gubbe få dig att tro något annat. Jag vet att det är svårt att låta negativa kommentarer rinna av en, men jag tror det är det bästa du kan göra. Tvivla inte på dig själv, ta med dig ett par öronproppar till honom nästa gång :)

 13. Petra Axlund Stegman 29 mars, 2012at12:26

  Visst är det märkligt hur man fungerar … hur EN dum kommentar kan sänka en helt även om man fått HUNDRA snälla och peppande kommentarer. Det är som en droppe bläck i ett glas vatten, den färgar hela innehållet. Problemet här, förutom att mannen verkar vara ohyffsad och otrevlig, är att han sitter fast i sin lilla trånga tillvaro. Kan man inte kliva ur sin box, se en vikarie som en MÖJLIGHET att lära sig något nytt, få ett nytt cykelpass och faktiskt en möjlighet att utmana sig själv både fysiskt och mentalt … ja det är ju hans problem.

  Jag snackar en hel del på mina klasser. Att gå igenom kroppslinjering och teknik för undvika skador är superviktigt för mig som yogainstruktör. Vet att andra inte tycker det. De vill bara flowa på i tystnad utan att “störas” eller korrigeras. Sen pratar jag en hel del om de mentala bitarna. Men gillar man inte det så får de ta en annan klass.

  Ta tio djupa andetag. För varje utandning känner du hur du släpper taget om kommentaren som faktiskt inte hade något med dig att göra utan enbart var en speglig av mannens inre.

 14. MarathonMia 29 mars, 2012at13:05

  Hans förlust att inte vara närvarande och känna in, acceptera och respektera.

  Jag förstår att ni instruktörer får er rejäla dängor då och då – förmodligen helt oprovocerat verkar det vara ok att låta sitt dåliga humör gå ut över en glad/trevlig/sprallig instruktör.

  Han får ingen stjärna på himlen. Den energi han skickar ut får han snart tillbaka. Under tiden tycker jag att ud ska fortsätta skicka ut din fantastiska energi!

  Kram.

 15. Pingback:Underbar och älskad av alla –

 16. Maya 29 mars, 2012at19:13

  Du är en av Sveriges bästa instruktörer Jessica. Efter en klass med dig känner man sig stark och tror att man kan klara allt och du utstrålar glädje. Även om jag förstår att man kan känna sig sänkt av en idiot så vill jag påminna dig om att vi är MÅNGA som önskar att vi kunde träna med dig på daglig basis. KRAM

 17. Martin 29 mars, 2012at19:58

  Jessica, du e grym.
  Får jag gissa att idioten var: “man”, över 35år, hade komplex, kanske tunnhårig, kort, tjock, smal eller något. var klädd i tights och all tänkbar utrustning (har gått in totalt i sin cykling i brist på andra intressen o kompisar).
  Du rubbade hans balans i livet. Han är en stackare tror jag. Tyck synd om honom.

 18. Tina 29 mars, 2012at21:13

  Jag var med på din klass igår och tyckte du gjorde ett otroligt bra jobb (så pass att jag frågade om framtida upplägg på dina klasser, samt att jag nu letat upp din blogg)! Herregud, för det första pratade du inte anmärkningsvärt mycket, och för det andra så var det du väl sa i allra högsta grad relevant för själva passet. Även om jag tycker mig ha någorlunda bra koll på olika typer av intervaller, pulsnivåer och träningsupplägg osv. uppskattade jag all den information du gav. Din genomgång (som var informativ med absolut ingen “utläggning”) fungerade för mig som en påminnelse om syftet med min träning – och det fungerar tusen gånger bättre som motivation de där sista 20 sekundrarna på en intervall än hätska pådrivningar från en instruktör som tycks utgå från att alla deltagare är latmaskar som egentligen inte vill träna. För mig som mestadels löptränar var också ditt “prat” om att känna efter och utgå från mig själv och min dagsform otroligt värdefullt, för eftersom jag brukar vara inställd på att jag med mina lite ovana cykelmuskler kommer att få lite tufft att nå upp till givna pulsnivåer kan jag ofta jaga mig själv lite för mycket. Effekten blir förstås att “flytet” uteblir. Allt från musik till stretch funkade kanonbra i min bok, du ska vara nöjd! Hörde flera tjejer prata i omklädningsrummet efteråt som också verkade himla nöjda.

 19. Användarens profilbild Jessica 29 mars, 2012at21:43

  Magiska människor – tack för allt er stöd.
  Massa kramar
  /J

 20. Ulrika 29 mars, 2012at22:13

  Jag var också med på dit pass. Ditt upplägg passade mej jättebra, just att du påminde om att långsamt höja pulsen. I vanliga fall är jag stressad och kör ingång för hårt vilket oftast leder till att jag får problem att andas och sen ägnar resten av passet till att tänka på hur dåligt det går. Detta var en jättrbra erfarenhet för mej, så strunt i ett enstaka surkart!

 21. Användarens profilbild Jessica 29 mars, 2012at23:44

  Ulrika, TACK, vad glad jag blir – ännu mer glad för att du kunde smyga upp pulsen kontrollerat! Hurra för dig!

 22. Ann-Margrete Clarén 30 mars, 2012at08:36

  Vilka fina människor du har omkring dig, ej mannen ifråga
  som tycks bära på ett mycket “tungt bagage”. Vissa människor
  är tyvärr födda som kverulanter och…………….
  Strindberg: Synd om människan!

 23. Uppochhoppa 30 mars, 2012at17:20

  Lite sist på bollen här känner jag, men ändå: Det är med all säkerhet det svåraste instruerandet som finns att vikariera för någon annan, där en klass är inarbetad. Jag vill påminna dig om att du är en fantastisk instruktör som kan lära både nybörjaren och den erfarna tränande något på ett pass med dig. När man kan instruera så att det passar såväl oerfaren som erfaren är man en stjärna. Och du är den stjärna som lyser klarast!

 24. Linda 30 mars, 2012at20:15

  en liten kommentar från en instruktör till en annan: Många medlemmar glömmer att vi oxå är människor och inte robotar som bara sprutar ut klasser, musik osv…. Jag förstår att en kommentar sänker en fullständigt jag har oxå blivit “påhoppad” av idiotiska deltagare. Men som alla över säger så får du 99,99999% positiv feedback så ta åt dig!!!! Jag har aldrig träffat dig men jag e säker på att du är en toppen-duktig-inspirerande-instruktör!!!!

  Kram från Linda gruppträningsinstruktör från Norrköping Nordic club!

 25. Marie Falkering 31 mars, 2012at01:00

  Va fan! Jag fick en klump i halsen när jag läste det här. Det är helt sjukt att människor tror att de kan bete sig hur de vill mot andra människor. Jag blir så himla ledsen både för att någon som du, så givmild och välvillig ska behöva höra att du gjorde något fel när du lägger ner din själ och ditt hjärta på att ge honom en träningsupplevelse. Också för att han hoppar på dig för något som är ditt signum, det så otroligt sorgligt för det kan förstöra så mycket. Nu tror jag i och för sig att du har tillräckligt med skinn på näsan för att inte låta det förstöra ditt fina sätt att leverera ditt budskap på, men ändå! Du är fantastisk på ditt sätt att formulera känslor och träningslära på en och samma gång. Det finns inte många instruktörer jag ser upp till när det gäller den biten, du är en av få kan jag meddela. Det finns grymma fantastiska instruktörer som ÄNDÅ inte kan den konsten….Jag har bara sett dig i action några få minuter när jag fotade dig men det räckte för att inse att du är otroligt duktig. Så att han klandrar ner på just det, är rätt skrattretande. Och lite synd om honom som inte fick uppleva det flow man får när en instruktörs röst går in i musiken, rakt ner i själen och skapar magi. STOR KRAM från mig!

 26. Marie Falkering 31 mars, 2012at01:08

  ps…nu blev jag ännu mer sugen på att komma på din klass. Måste ta mig i kragen och se till att få tid att besöka dig snart. Det finns alldeles för få spinningklasser där tjoho, gap och skrik inte är primära coachningkällan.

 27. Pernilla 3 april, 2012at12:49

  Åh kära du! Du är den största inspirationen till att jag börjat träna regelbundet. Det hände för ca 2,5 år sedan när jag av en slump kom på en av dina klasser och sen dess är du min absoluta favorit. Det är tack vare dina inspirerande ord om träning och hur kroppen fungerar och kramar om hjärtat som gör att jag nu kan kalla mig motionär. Så tusen tack kära vän! Du har antagligen givit mig många fler år i livet eftersom jag nu är totalt beroende av att träna och det är den bästa gåvan nån någonsin givit mig!! Tack.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *