Kom igång med löpning


Många frågar om tips med löpning och letar löparglädje. Jag ska försöka ge lite handfasta tips och hoppas att ni blir lite kära i att springa, annars låt bli. Faktiskt. Träning ska vara kul.

Mina första tips hittar ni här och nu kommer fortsättningen.

Hur kommer jag igång?
De första löpstegen, de första rundorna är sällan euforiska. Ibland kanske till och med en “nära döden upplevelse”, lite beroende på hur mycket du tränat hjärta och lungor innan. Som allting annat behöver kroppen en chans att vänja sig och vi behöver ha tålamod och vara smarta att låta den få den chansen. Så gå inte ut för hårt.

Börja med att ladda en spellista med grym musik, hoppa i kläder – klä dig inte för varmt och inte för kallt. Oftast klär man sig faktiskt för varmt. Sätt en tid när du ska ut och håll den.

Är det första rundan, bestäm dig innan för hur du ska springa och varva gång med löpningen. Lägg upp det så du avslutar med att få en positiv målbild och känna dig stark. Jag tycker generellt att det är vettigt att börja med att varva löpning och gång om du är ovan. Dels för att vänja kroppen vid belastningen och för att det mentalt ska kännas hanterbart.

Gå i rask takt i 10-15 min så du blir varm. Varva sedan 1 min gång med 1 min löpning i 10-20 min. Gå sedan i 5 min.

Nästa gång, försök springa i 2 min gå 1 min osv.

Låt det gå 2 dagar innan du testar  igen. Låt dig själv bli sugen eller i alla fall lite nyfiken.

Lycka till!

 

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *