Lucka 7

Idag har vi snurrat rundor i Hellas. Jag har punkat och typ gjort en face plant men är hel. Igår på Medleys interna konvent pratade jag bla om den aneroba tröskeln och VO2MAX och hur man kan göra sig själv en björntjänst genom att att förlita sig på pulssystem om man inte har koll på sin maxpuls eller konkreta värden att utgå ifrån.

Så därför ligger det ett VO2MAX-test i dagens lucka – på köpet kommer du få reda på din aneroba tröskel. Testet görs på löpband eller cykel och utförs av ytterst eminenta Viktor Ehrnholm.

För att vinna, så klart motivera och en länk till luckan är en härlig bonus, men självklart som alltid inte ett måste.

Bilden nedan: Viktor i förgrunden, i mitten Åsa och längst bort jag.

[insert]wattbike-25[/insert]

27 Comments

 1. Maria Hultzén 7 december, 2014at20:59

  Halkade in på din blogg och julkalender av en slump, via facebook, och fastnade direkt! Kommer precis från ett 75-minuters spinningpass där vi efteråt var några stycken som diskuterade maxpuls och tröskelpuls och våra egna värden.
  Eftersom jag aldrig gjort ett max-test och mest gissat mig till min maxpuls efter diverse tuffa pass, hade det varit fantastiskt roligt – och nyttigt – att få göra det. Vätternrundan väntar i juni, min första sådan – så testet hade kommit väl till pass inför vårens hårda träning inför 30 mil på cykeln.

  God jul och tack för intressant läsning!

 2. Användarens profilbild jessica 7 december, 2014at21:06

  Åh vad kul Maria och VÄLKOMMEN! Hoppas du hittar en massa massa läsning! Finns mycket om just cykel och trösklar. :)

 3. Mikaela 7 december, 2014at21:20

  Vilket fantastiskt pris, jag är lite rädd för att träna hårt. Jag har aldrig vågat så jag skulle vilja vinna av två anledningar, dels för att våga ta ut mig helt och för att ta reda på hur jag kan träna min kropp för att prestera det jag vill att den ska kunna med de förutsättningar jag ger den.

 4. Amanda 7 december, 2014at21:55

  Jag känner min kropp ganska bra efter ett år med Klassikern men jag har verkligen ingen aning om jag är i närheten av min maxpuls, varken på cykel eller i löpningen. Hade varit en grym liten extra pepp att ha med sig för träningen 2015. Lite klokare och kanske lite starkare på köpet :-)!

 5. Therese Nordfeldt 7 december, 2014at22:18

  Väntat på “rätt” lucka och kanske kan detta vara den;)
  Länge funderat på vad min maxpuls egentligen är då jag själv tror att jag är en “lågpulsare”, men kanske är jag bara lat… Ett test skulle helt klart göra kommande träning en hel del enklare. Lite ny motivation skulle verkligen behövas när cykeln snart ska bytas mot skidor… Skulle dessutom verkligen vara trevligt med ett litet besök i Stockholm;)

 6. Camelia 7 december, 2014at22:23

  Vilket pris! Jag är hon som allt som oftast tränar på känsla vilket kanske också skapar något diffusa träningsmål. Skulle vara fantastiskt med detta test lära sig att träna smart och lite mer fokuserat. Med bra känsla!

 7. Amira 7 december, 2014at22:25

  Det är med skräckblandad förtjusning jag skulle se fram mot att göra detta! .. Jag har alltid gått på känslan när jag tränat och det har gått bra i vardagen och så MEN.. Jag har ingen aning om min känsla överensstämmer med vad som faktiskt är mätbart när vi pratar om intensitet i förhållande till puls. Tänker att det kan vara bra att ta tillvara på ytterligare redskap som finns för att veta att jag tränar rätt i förhållande till syfte. Ett maxpuls test (hur oskönt det än verkar) skulle ge mig större vetskap, bättre kunskap och troligen öka kvalitén på min träning.

 8. Astrid 7 december, 2014at22:41

  Åh vilken lucka! Att få reda på min maxpuls skulle vara så otroligt spännande och lärorikt. Jag är en löpare och siktar nu på mitt första marathon i vår. Såkallade tröskelpass är min favorit, men det är ju så svårt att veta om jag springer i rätt fart. Hur mycket kan jag ta ut mig? Vad klarar min kropp av? Att få svart på detta skulle vara så otroligt häftigt och ge mig den extra knuffen tills solen (och snön för den delen!) väljer att kika fram :-)

 9. piggelinda 7 december, 2014at23:26

  Tror det finns mer kapacitet i kroppen än vad jag ännu upptäckt. Vore så spännande och utmanande att få koll på läget å sen kunna satsa ännu mer fokuserat för att nå några personliga 2015 mål.

 10. Tomten 8 december, 2014at00:05

  Ert test skulle hjälpa mig på traven,
  när jag ska tomta för alla barnen.
  För att få bra spinn på julen,
  och klara tröskeln i tamburen.
  Orka lyfta säcken med paket,
  och hohohoa trots att jag är så fet.
  Det kräver noggrann puls-optimering,
  hoppas jag vinner er nominering!

 11. Jessica 8 december, 2014at00:11

  wow, vilken häftig lucka! Efter ett längre naturligt break pga graviditet från målmedveten o hårdare träning är jag nu peppad till max att ta tag i vinterträningen inomhus inför kommande utomhus säsong! Att få möjlighet samt hjälp till att testa kroppen samt hitta utgångsvärden att jobba efter, är precis vad jag behöver.

 12. Ulrika tallgård 8 december, 2014at07:31

  Underbara godhjärtade generösa Jessica. Med underbart pris i luckan. Den kan hjälpa mig på NY Marathon, som jag anmält mig till nästa år

 13. LindaKW 8 december, 2014at08:07

  Åh, vilket fantastiskt pris. Jag ska efter årets Tjejvättern ge mig på Halvvättern och för att kunna optimera träningen (och träningstiden då familjelivet inte alltid tillåter 5 timmar långpass ute varje helg) vill jag så gärna göra ett test för att se var jag skall ligga för att få bäst resultat. Främst på cykel tycker jag att det är svårt att ta ut mig till max. I löpningen kan ett sådant här test hjälpa mig att våga ta mig ut än bättre under träning och tävling.

  Håller tummarna!

 14. Magdalena 8 december, 2014at08:15

  Läste ditt inlägg om mjölksyratröskel och insåg då
  att jag inte vet när jag min tröskel nå.
  Jo, springer rätt bra och fort men det är svårt
  att få det lugna passet lätt och tuffa hårt
  så att få vet var VO2MAX är vore kul
  typ bästa klappen jag kan få i jul

 15. Sofia 8 december, 2014at08:23

  För att jag är fantastisk, snäll, trevlig, omtänksam, snäll och så värd det.

 16. Anna 8 december, 2014at09:33

  Många JCMC-runners bland kommentarerna ser jag, måste bero på att vi har blivit medvetna och drillade i VO2MAX :)

  Liksom många andra har jag inte koll på var min aneoroba tröskel eller maxpuls ligger och jag skulle gärna vilja forsätta att utvecklas som löpare (och cyklist) genom att kunna utnyttja VO2MAX-passen fullt ut och verkligen ligga rätt på det. Klart att jag vill vinna ett sånt här test! :)

 17. Johanna 8 december, 2014at10:14

  Hej! Jag har verkligen velat göra ett VO2MAX-test ända sen du fick upp mina ögon för vikten av att känna till sina pulsvärden! Vi ger inte varandra julklappar i min familj men om vi gjorde det är ett V02MAX-test det som skulle stå högst upp på min lista!

 18. Carolin 8 december, 2014at14:02

  Hjärtat slog några extra slag när jag såg den här luckan. Jag kör mycket spinning på egen hand då jag bor i en liten stad som saknar spinningpass med pulstänk. Jag tror att jag vet på ett ungefär vart min tröskel ligger, men tror kanske att jag ligger och trampar lite väl mycket i Comfort zone. Mitt mål är att köra triathlon och därför vill jag utvecklas så mkt som möjligt. Att få köra utifrån puls är någonting som jag tycker är helt fantastiskt roligt och det skulle bli ännu roligare (och bättre) om jag faktiskt trampar på rätt intensitet utifrån klassupplägg. God Hjul!

 19. Malin Stang 8 december, 2014at17:30

  Men oj vad jag skulle vilja vinna denna! Alltså, jag är helt vilse i mina puls-nivåer. Har tagit reda på någon ungefärlig max-puls men att utifrån det hitta var jag “bör” ligga på under långpass med hjälp av normal-procent-nivåer gör mig enbart förvirrad då jag inte verkar passa in på nivåerna och tröskeln lyckas jag ju inte känna. (Mer än att det plötsligt blir jättejobbigt :D)

 20. Mimmi 8 december, 2014at20:36

  SOM jag skulle älska detta? Jag tänker på det åtminstone två gånger i veckan där på spinningcykeln. Borde jag höja nivån? Borde jag sänka den? Vad orkar jag? Kan inte komma på en enda liten träningsvinst som skulle vara så skul som att få veta det här under ett tryggt vakande öga!

  Ps. Lite uppriktigt fjäsk är nog också på sin plats så TACK för att du driver en blogg med sunda värderingar. Jag kan provoceras ihjäl bland träningsinternet men här blir jag i värsta fall bara hungrig :)

 21. Annica 8 december, 2014at20:47

  Jag tror att jag har hyfsad koll på min tröskel och min maxpuls men säkert vet jag inte. Det skulle vara väldigt intressant att se om det stämmer och samtidigt väldigt utmanande och läskigt att göra själva testet. Håller mina tummar!

 22. Carina 8 december, 2014at20:50

  Håller tummarna att jag vinner detta!! Hur coolt som helst att få veta sin maxpuls o gränser. Ska precis starta iögonfallande konditionsträning igen efter envis skada. Så detta vore en toppenstart att utgå ifrån.

 23. Pingback:Lucka 16 | jessica claren

 24. Sofia 16 december, 2014at13:14

  Vilken grej! Jag skulle så gärna vinna testet. Jag har nämligen blivit uttagen till Långdistans-triathlon i Motala nästa sommar och funderar på hur jag ska klura ut detta. Jag har aldrig gjort något test eller tränat organiserat, men inser att det är det jag måste börja med nu för att klara av denna galna, roliga utmaning!

 25. Emma 17 december, 2014at08:32

  Som spinninginstruktör coachar jag känslan tillsammans med pulsen genom activio. Många har felinställd maxpuls, det känns uppenbart. Men för att motivera deltagarna att själva ta ett sådant hår test måste jag ha gjort det själv. Och samtidigt vill jag veta att jag själv ställer in min rätt så att jag kan coacha exakt rätt känsla. Det känns viktigt för mig. (:

 26. Ailin 17 december, 2014at22:09

  Jar tränat löpning i över tio år. Springer en aning snabbare nu men i

 27. Ailin 17 december, 2014at22:17

  Har tränat löpning i över tio år. Lite snabbare nu än då men på senare år har jag stagnerat. När jag har en bra dag kan jag springa snabbare, men jag har svårt att hitta en bra träningsfart som gör att jag inte ger upp efter några minuter. Ett VO2Max test skulle kunna hjälpa mig med att träna i rätt pulszon så att jag kan persa nästa år på halvmaran!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *