Påminnelse om hur du ska bete dig på gymmet

En gång per år ungefär – verkar det bli så att jag listar dem här inne på bloggen, de där oskrivna reglerna. Alltid med samma innebörd, men i lite olika utformning från år till år. Men sammantaget handlar det om att respektera oss instruktörer, dig själv o de andra som också valt att gå på samma klass som du och träna smart och kärleksfullt. Varje år är det vid den här perioden lite stökigare inne på gymmen. Många kommer in efter sommaren, vissa har aldrig tränat på gym eller varit med och tagit en gruppträningsklass. Vissa hygienfaktorer är bra att känna till för att vi ALLA ska ha det så bra som möjligt.

1. Kom i tid till klassen.

Har klassen redan börjat. Gå inte in. Du stör. Jättemycket. Mer än vad du anar – dessutom har du förmodligen missat hela inledningen och klsasupplägget. Ta det som en lärdom i att komma i tid nästa gång och vänd INNAN du öppnar dörren.

2. Gå inte innan klassen är slut och instruktören avslutat den.

Tillåter någon instruktör att det är ok så är det mest troligen för att den personen inte vågar sätta ned foten. Du stör. Inte bara dig själv, men alla andra deltagare samt instruktören. Du behöver nedvarvningen. Den är en viktig del av klassen. Och om du inte tycker du behöver den, så finn dig i att klassen är den tiden som står på schemat, kan du inte vara med eller avsätta hela tiden – gå inte på klassen. Gör något annat. Punkt slut.

3. Plocka undan gör man när klassen är slut

Redskap etc ska bäras tillbaka, mattor rullas ihop, cykel ska torkas av – du har ansvar som deltagare att göra detta. Ingen annan. Detta gör du när klassen är slut. Inte innan. Börjar du plocka mitt under nedvarvningen är du riktigt respektlös mot instruktören och de andra deltagarna.

4. Säg gärna hej och hejdå till instruktören – svara jättegärna på tilltal. De flesta instruktörer ställer frågor för att de behöver få svar för att kunna guida klassen vidare.

5. Lämna toaletterna och duschen som du vill ha den hemma. Gymtoaletter kan vara riktigt grisiga. Duscharna med. Släng papper i papperskorgar osv. Raka benen hemma och ja, tänk på att det är fler än du använder omklädningsrummet.

6. Ställ tillbaka vikter. Har du tagit något från en plats. Bär tillbaka. Ta av viktplattor från stänger osv.

7. Träna för att du vill ha kul och mår bra av det, inte av någon annan anledning.

 


4 Comments

 1. Mia Bergvall 22 september, 2017at05:07

  Det borde verkligen vara självklarheter, synd att man ens ska behöva ta upp det! Hos oss är nog problemet mest att folk lämnar klassen före nedvarvning, fruktansvärt irriterande både när jag instruerar eller deltar!

 2. anna 22 september, 2017at10:48

  Amen!

  Jag tog själv upp det där med hygien i duscharna i min (offentliga) träningsdagbok för något/några år sedan och fick till min förvåning mothugg! Alltså, folk som tyckte att om jag var så känslig för att folk filar hälarna, rakar bikinilinjen och klipper tånaglarna i duschen så borde JAG duscha hemma istället. Alltså, ba’ va?!?!

 3. Trail och Inspiration 23 september, 2017at19:46

  Folk som kommer in när dörren är stängd är sååå störande. Särskilt på yogaklasser!
  Däremot måste jag säga något om punkt 2. (Även om jag nog bara gjort det någon enstaka gång själv). Vissa gym lägger klasser efter varandra. Har man TUR är det 5 minuter emellan. Ibland börja nästa klass samma tid som den första slutar. Så om de var smarta hade de gjort ett bättre schema för att undvika det, så långt det går själva. (Sen är det ju inte alltid DÄRFÖR folk går tidigare och då är det extra störigt).

  Bra tankar. Respekt är alltid viktigt. :-)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *