Fråga 1 om sötsug och socker

Min fråga, som jag tampas med varteviga dag. Jag är sötsugen ständigt. Äter jag lite godis så sätter nåt igång hos mig, och jag äter något litet sött/fett nästan varje dag. Har haft detta problem hela mitt liv. Finns det tex ngt bättre substitut för godis. Utöver detta äter jag rätt ok nyttig mat (kanske lite för stora portiner:-) Alla tips tas emot. 

 

Vi börjar med lite om varför vi gillar det som är sött och varför. Det mesta har alltid naturliga förklaringar.

Sötsug är naturligt

Kroppen är fantastisk. Jag fascineras ofta av alla små processer och enheter som till varje pris vill få dig att överleva. Att gilla söta smaker ligger i vår natur. Vi älskar sött av en anledning. Den söta smaken är relaterat till positiva signaler och kopplingar i kroppen och ger för det mesta energi (om du inte lurar kroppen med sötningsmedel) och sätter i gång vårt belöningssystem som får oss att må bra. I alla fall för stunden. Samtidigt skickas signaler till hypotalamus som berättar att du har fått i dig energi. När allt detta sker lagrar du också känslan av tillfredsställe av det söta i ditt minnescentrum. Vilket gör att du kan längta och få ett sug. Ett beroende.

Kärleken för det söta är som allra störst när vi är spädbarn upp till tonåren. Kroppen behöver energi för att växa och utvecklas. När vi blir tonåringar får vi en ökad reproduktion av leptin – det hormon som styr hunger, mättnad och också påverkar vår upplevelse av söta smaker genom att dämpa den.

Om denna processen får ske naturligt kommer förkärleken för söta grejor dämpas och vi kommer utveckla smak för det som är lite mer fett. Helt naturligt och himla smart. Fett är en smartare energikälla om man kikar på mängd energi vi får ut per enhet.

Om vi som barn och tonåringar fortsätter att förse kroppen med söta saker och ännu värre, lura systemet med sötningsmedel, kommer kroppen fortsätta att hålla igång belöningssystemet vid smaken av söta livsmedel och också beroende som vi så extrem trendigt kallar det.

Hjälp kroppen att förstå

Mitt tips generellt är att inte sätta förbud eller känna måsten. Försök att få ett balanserat och avslappnat förhållande till mat och träning. Det är inte hela världen att gilla det som är sött och äta det, det finns ju helt naturliga förklaringar till det. Försök istället att lära dig förstå varför du får det.

Hjälp kroppen på traven istället att få näringstät, ren och bra mat som gör den stark och håller dig frisk. Ofta är inte det som är sötsaker inkluderade här. Ju mer du äter söta livsmedel desto mer kommer du att känna behov av dem. Så dra ner på dem, men sätt inga förbud. Slinker det ner något så låt det vara så, det är liksom ingen större fara på torpet.

Tillåt dig själv att äta bra och regelbundet. Dvs ordentligt med kolhydrater (gå inte i fällan med att utesluta dem, det kommer bygga upp ditt sug efter socker extremt mycket och ännu mer i och med att du konditionsidrottar.) Balanserat med fett och protein. 3 huvudmål. 1-2 mellanmål beroende på din fysiska aktivitet och energibehov.

När du blir sugen på något, ta ett gäng nötter eller en macka med advokado. En skiva äpple med jordnötssmör.
Det kommer skicka signaler till din kropp att du inte behöver något sötare just då. Undvik att dricka läsk som är sötad med sötningsmedel mellan dina måltider. Drick den, om du ska dricka den, när du äter. Så kroppen inte luras in i en berg- och dalbana. Lite som falsk marknadsföring till kroppen, att du ger det den behöver, den börjar jobba med att frisätta insulin etc och så finns där inget att jobba med.

Eftersom jag vet att du tränar se till att fylla på med kolhydratrikkost efter du tränat. Ju långre du väntar desto mer kommer kroppen skrika på energi för att fylla på energidepåerna.

Se också till att du får ordentligt med sömn och tillåter kroppen stressa ner.

Känner att jag skulle kunna skriva så mycket mer, men hoppas att det hjälper dig lite på traven. jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center