Testdag hos Aktivitus

Idag har jag varit på Aktivitus och fått saker svart på vitt. Fick kasta mig i taxi för att hinna ta mig ut till Solna och deras klinik, efter att först ha varit hos Access Rehab och blivit tokjusterad av Micke. Kanske inte världens bästa kombo, att göra test efter en behandling, men har lite svårt att få ihop schemat annars.

Håll i er nu – 30 meter ifrån Aktivitus står det inte en polis, utan kanske ett 20-tal och stoppade bilar på löpande band. Min taxi blev självklart stoppad och jag som satt och svarade på mail, uppfattade inte riktigt vad som hände förrän polisen gick runt och öppnade min dörr och gav mig böter för att jag glömt säkerhetsbältet. Så klantigt och så onödigt och alldeles rätt egentligen.

Så 1500 sek senare plus taxinotan och en gångtur på 30 meter, gick jag in genom dörrarna till Aktivitus. Möttes av en  fantastisk engagerad och pedagogisk testledare i Martin. Efter att tagit diverse blodvärde på mig som alla var fin fina hoppade jag upp på testcykeln och bockade av ett tröskeltest och sedan ett VO2Max – tack som tusan för all pepp Martin.

Jag hade fasligt kul i början av VO2Max-testet när jag försökte styra hur den där lilla apparatens ljud av mina andetag lät genom att testa och andas lite olika. Vilket jag slutade med när jag fått på några watt till på cykeln.

Som alltid har jag en liten prestationsdjävul i mig och hade önskat ännu bättre siffror (varför är det alltid så) även om de jag fick absolut är mer än väl godkända.

 

 

[insert]aktivitus-7[/insert]

4 Comments

 1. Noor 21 april, 2015at20:23

  Hallå Jessica!

  Jag fick tips om att göra tröskel, VO2max och maxpulstest i slutet på sommaren, som en fingervisning inför lågsäsongen? När skulle du rekommendera att göra detta test? Jag har ju även supersvårt att motivera mig att fullfölja maxpulstestet pga nära döden upplevelse!

  Kram, Noor

 2. Henrik 22 april, 2015at07:28

  Men vad fick du för siffror då..?
  Förutom 1500. ;)

 3. Användarens profilbild jessica 22 april, 2015at15:49

  Hahha lovar att berätta Henrik! Kanske ett separat inlägg eller ett PM :)

  Noor – det passar bra att kolla innan och efter säsong – dels för veta vad man har o jobba med o dels för att veta hur träningen tagit. :)

 4. Johanna 22 april, 2015at21:26

  Åh, då ska jag passa på att ställa ett par somewhat relaterade frågor som jag har funderat ett tag på!

  1) Blir det inte en slags missvisande förskjutning i de tröskelvärden man kan uppmäta på personer med olika bra kondition? Jag tänker att starka, vältränade personer med vinnarskalle och utmärkt kondition lättare kommer upp i till sin maxpuls under ett sånt här test, och får då en lägre (men mer rättvisande) procentuell siffra på sitt tröskelvärde jämfört med en person med sisådär kondition som inte alls pallar att ta sig hela vägen upp till max – den personens tröskelpuls kommer ju då att te sig ligga högre procentuellt sett pga detta än den i verkligheten gör. Går det egentligen då att avgöra var normalspannet för tröskelpulsen i en population ligger så att säga?

  2) Bara nyfiken, om man har två personer där båda har sin vilopuls och tröskelpuls på samma procentuella värde av maxpuls men där ena personen har en maxpuls säg 30 slag över den andra, i övrigt är personerna helt identiska. Har personen med högre maxpuls någon reell träningsfysiologisk (eller annan!) fördel av detta gentemot den med lägre maxpuls och i så fall vilken?

  Tack för all spännande kunskap du delar med dig av!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *