Träna dina sinnen

Jag skulle ut och springa en runda. Snarare… jag skulle springa till Sofia och äta middag… men min tå gör fortfarande ont och mitt förnuft säger att det absolut är bäst att avstå tills den är läkt, innan jag anstränger foten med ett löppass som kanske innebär att jag får avstå löppass ett bra tag framöver. Mitt mindre förnuftiga jag säger, SPRING , och surar över att förnuftet verkar segra.

Så medans jag har en inre konflikt, låter jag Sofia dela med sig av en av alla sina talanger… dvs känslan för underbara vin.

 

Jag har fått äran av Jessica att skriva ett gästinlägg här. Den ska också handla om träning. Träning för dina sinnen. Långt ifrån blod, svett och tårar. Skönt va? Ibland behöver man en vilodag, en paus och få andas lite. Njuta av god mat och dryck t.ex. Dryck blir dagens fokus Det är vad jag sysslar med om dagarna och också bloggar om. Framför allt min stora passion här i livet: Vin. Jag lyfter tyngder och svettas också, jag lovar. Men mellan varven tränar jag istället alla våra fem sinnen; syn, hörsel, känsel, lukt, och smak. Syn; jag tittar på vinet, dess färg och utseende. Hörsel: njae, ok jag gillar ljudet av en champagnekork som poppar upp! Känsel; är vinet varmt, för kallt? Lukt; hur doftar det, påminner det om något? Smak; det allra viktigaste sinnet, hur smakar vinet?

Alla kan lära sig att prova vin, det finns inga rätt och fel. Använd bara dina sinnen. Vad gäller smak och doft, så tänk helt utifrån dig själv. Smaken kan få dig att tänka på mormors nybakta kaka när du var liten. Chablis smakar ofta lite omogna, syrliga gröna äpplen. Chardonnay har ofta toner av brynt smör i både smak och doft. Börja med att lukta på vinet, verkligen sniffa in dig. Vad känner just du? Nytvättade lakan? Ja varför inte. Kola, popcorn. Jadå, det kan vara en Chardonnay. Som en fruktkorg med nyplackade bär. Gott, kan vara en av mina favoriter Zinfandel.

Börja prova redan idag, träna, sniffa och smaka. Spotta om du vill. Men varför det, det är ju lördag? Vin får bli ditt lördagsgodis idag. Drycken har faktiskt en hel del hälsobringande effekter. I måttliga mängder såklart. Lagom är bäst, men det vet vi ju, Svenskar som vi är. Så hoppa över godiset och Pepsi Max idag (förlåt Jessica) och njut av något naturligt och rent, gjort på frukt med mänger och antioxidanter!

Tips på vin:

 1. Dags att plocka fram vårvinerna. Kanske kommer våren snabbare då. Fernand Engel Riesling Reserve är en frisk riesling från Alsace i Frankrike. Ekologiskt odlade druvor dessutom. Passar perfekt på en träningsblogg! Smaken är pigg, med fin syra och har toner av lime, citron, grapefrukt och mineral.
 2. Rött, en Zinfandel. Bara för att det är en favorit och för att en av mina små katter heter just det. Favoriten heter Seghesio Sonoma Zinfandel och kostar en slant, men är å andra sidan den bästa i sin kategori i butken. Packat med frukt som blåbär, björnbär, mosade hallon och lite mint. Perfekt till första grillningen. Och grilla är ju hälsosamt eller hur?

 

Trevlig helg önskar jag er alla. Använd era sinnen, svettas, kämpa och slit men glöm inte att njuta mellan varven.

 

Sofia

1 Comment

 1. Ann-Margete (mamma) 17 april, 2011at10:56

  Efter Sofias introduktion förstår ni säkert, att hon kan/vet mycket
  om vin, har blivit bjuden och bara såååå utsökt.
  Förr i tiden Jessica till onda tår, då gjorde man omslag m varma
  kålblad, magisk verkan sades detta ha. Värt att försöka ?….. :)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *