Tyngre träningssnack

När jag kör långpass brukar jag mest ofta ha en podcast i lurarna. Jag kan nästan längta efter den där stunden för mig själv. I helgen så var vädret i Stockholm allt annat än superplockande till långpass kan man säga. Det föll snöblandat regn och temperaturen var strax runt nollan. Blåste till och med så att snöflingorna piskade på kinderna.

När jag hade suttit drygt 90 min på sadeln började mina fingrar och tår bli kalla. Det spelar liksom ingen roll, det blir jämt så efter 90 min. Oftast efter en timme och 28 minuter. Lustigt, klockan brukar jämt stå på just den tiden när jag börjar ana att tårna börjar inta ett fruset tillstånd. När jag sedan kommer innanför dörren några timmar senare brukar det inte vara så där super festligt i händer och fötter. Men jag brukar vara ganska nöjd att jag höll ut.

Hur som, en pod jag lyssnar på är “Tyngre träningssnack” med Jacob Gudiol och William Valkeaoja. Senaste avsnittet är Anders Lindsjö med som gäst. Jag blev, trots att jag frös som en tok där på sadeln, så varm långt in i själen av hans ödmjuka och sunda resonemang om träning på alla olika nivåer.  Lyssna på den och lyssna lite extra på vad han säger om vila och återhämtning.

Jag önskar att en trendspaning framöver – just handlar om återhämtning och att vår smått maniska träningsvärld får ett hälsosammare fokus. Tänk vad bra det hade varit och vad så många fler hade fått resultat och hållit sig hela och friska om vi hade hypat upp vila och återhämtning lika mycket som HIIT.

Hur mycket vila har du inplanerad som en del av din träning – berätta, jag är nyfiken!

 

sworks era 2016

 

 

10 Comments

 1. Anna Lissjanis - Trend o träning 7 mars, 2016at10:59

  Jag har som regel 1 inplanerad vilodag i veckan & ibland blir det fler beroende på vad som händer i livet. Kanske lite, men jag tränar aldrig 2 pass/dag (om det inte är ett konvent t.ex.) & varierar mycket. Vissa dagar lugn jogg, andra styrketräning, skidåkning, yoga, intervaller eller en promenad. Hur kroppen känns avgör träningen, liksom livet, men jag har blivit betydligt bättre på att ta det lugnt på senaste åren.

 2. Elna 7 mars, 2016at11:56

  Just nu är jag extra trött och då blir det mer vila – men jag vilar alltid två dagar i veckan, ibland blir det mer men det får inte bli mindre. Vila är awesome!

 3. Ida 7 mars, 2016at12:38

  Jag har alltid en fast vilodag i veckan, just nu tisdagar. Den är familjetid de Lux. Ganska ofta blir det en till om kroppen eller livet behöver det. Dessutom brukar 1 dag i veckan “bara” innehålla sim som nästan känns som aktiv vila ibland. Jag lyssnar och känner av hur kroppen känns.

 4. Marika 7 mars, 2016at15:44

  Jag har alltid en vilodag och har alltid minst en till mina adepter också. Tre regler kring den: 1. Alltid planerad. Alltså inte en dag då jag inte tränade för att jag inte hann eller det inte blev av av någon anledning. Detta tror jag är viktigt för huvudet och själen, den är kopplad till avslappning och positiva känslor, inte stress och dåligt samvete. 2. Det är en vilodag, inte en dag för lättare träning. Inget gympass, inget cykla till jobbet (om det inte är kostymcykling möjligtvis), inget! 3. En dag som inte i övrigt är stressig och fylld. Här får jag jobba ganska mycket med adepter för att övertyga dem om detta. Jag tror på att vilodagen ska vara vilsam inte bara träningsfri.

 5. Användarens profilbild jessica 7 mars, 2016at16:54

  Ja visst har jag haft det och tänkte på det extra mycket när jag såg målgången. Inte rättvist alls faktiskt.

 6. jonas l 7 mars, 2016at20:31

  Vilar alltid måndagar. Nu när det är tråkväder blir det flera eller rent ut sagt många i veckan.

 7. Stefan 7 mars, 2016at21:27

  Minst en planerad vilodag i veckan med 90 minuter massage, pizza och netflix o folköl. Sen kan det bli nån mer om man reser i jobbet eller om det är typ födelsekalas. Men man ska inte stressa upp sig kring detta, blir det en lökig period kör jag 2 pass om dagen tils kroppen blir nöjd ;)

 8. kanducilla 8 mars, 2016at20:00

  Vilar mycket mer nu än tidigare. Färre pass med mer kvalitet än kvantitet. Har inplanerade viloveckor för att låta kroppen och knoppen återhämta sig.

 9. Helena Enqvist 8 mars, 2016at21:03

  Alltid en dag i veckan, den måste jag planera in annars är det lätt att jag glömmer den. I bland blir det två dagar i veckan eller fler. Beror lite på hur trött jag är. Varierar träningen mycket, lugna pass, hårdare pass osv.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *