Post Format ArchivesGalleri

Buktenbanan, MTB Mellbystrand och Laholm

Halland – och mer specifikt Halmstad med omnejd ner mot Hallandsåsen är verkligen ett cykelparadis. Varför har ingen någonsin berättat om alla små skatter som gömmer sig här? Även om jag är nyförälskad i landskapet och regionen, så är sanningen den att utbudet och variationen av cykling är oändlig och faktiskt, något av det bästa jag cyklat på i Sverige.

Söder om Halmstad på Hökafältet, ligger Buktenbanan vid Mellbystrand. Banan är byggd av eldsjälar från Buktens MTB med kärlek till sporten i varje spadtag och bjuder på 12 km dedikerad MTB-led. Här cyklar du på flowiga stigar som karaktäriseras av klassisk sandskog. På Buktenbanan samlar du inga höjdmeter, men det är däremot lätt att samla hög puls om du vill genom att utmana dig själv att hålla hög fart genom banan som bjuder på lättkörd åkning för den som vill och teknisk utmaning för den som är duktig. Banan är svängig och riktigt rolig.

Banan startar och slutar vid entré Hökafältet. Där finns det parkering, toalett och grillplats. Banan korsar motionsspår, cykelled och bilväg – sakta ner när du korsar dessa. Du cyklar i ett naturreservat – det kan vara bra att ha med sig när du bjuds på riktigt rolig cykling. OCH DU, missa inte loopen som går på andra sidan E6:an. Du korsar under E6:an genom en liten tunnel. Den biten kan vara den finaste av hela banan.

She Rides Camp Åre 2021

Jag ligger i soffan med skidor på Tv:n. Bananpannkakor i magen och busväder utanför som piskar mot de stora fönstren ut mot havet. Jag startade årets sista dag med en groupride på Zwift. Och där, med morgontrötta ben, direkt uppstigna ur sängen – slog det mig, vår community vilken grej. Vi håller människor i rörelse och bygger livslånga relationer. Vilket, förstås, leder oss in på She Rides Camp i Åre. På Fjällgården och i armkrok med Carlsberg och Skistar.

Men vi tar det från början.

Helgen innan campet i Åre var det inskrivit Cykelvasan i kalandern.

Efter många om och men skulle det bli en Vasaloppsstart och jag var i bra form. Starten gick och jag var hungrig på race. 2 år med Covid har gjort att avsaknaden av tävling är stor. Någon minut senare var det tydligt att mina lungor inte var lika sugna. Ett astmaanfall var ett faktum. Jag hade ingen chans att cykla vidare och felbehandlad astma stod på diagnosen några veckor senare.

Vi skulle åka från målgången i Mora upp till Åre och ansluta till vårt Camp på Fjällgården. Nu blev det att jag snopet fick rulla ned för startbacken för att få mer medicin och sedan sätta oss i bilen och köra upp till Åre från Sälen istället.

I år hade vi Simon Carlsson på plats för att köra enduro med en grupp, Ida Jansson för att supportra våra otroliga ledare i She Rides för de som valt att fokusera på Mtb/trail och sedan våra stjärnor på plats för landsvägsgänget. Jag är duktig med superlativen för våra ledare, men jag är så galet stolt och tacksam för att vi tillsammans gör något helt fantastiskt.

Helgen börjar med välkomstmiddag och i år var eftermiddagen fri för att själv välja om man ville fortsätta nöta teknik, cykla runt på berget eller bara chilla.

Det är något speciellt med våra camps. Vi gör vårt bästa för att sätta guldkant på det mesta och som tidigare år var Carlsberg med oss i Åre för extra, allt. Varje dag avslutades med After Bike på Fjällgården med obligatorisk prisutdelning för extraordinära prestationer – som dagens punka osv.

På menyn på våra After Bikes serveras öldrinkar med Carlsberg Alcohol Free som bas på. Tre recept som finns med här i inlägget. Ganska given succé – jag lovar.

Rabarbeer

Rabarbeer

Antal

1

drink

Ingredienser

  • 10 cl Carlsberg Alcohol Free

  • 2 cl Färskpressad citronjuice

  • 3 cl Rabarber & Äpplesaft

  • is

  • Garnityr
  • Äpple & rosmarinkvist

Så här gör du

  • Häll upp rabarber och äppelsaft , färskpressad citronjuice och Carlsberg Alcohol Free i ett glas.
  • Fyll sedan glaset hela vägen upp med is.
  • Garnera med äpple och rosmarinkvist.

Nästa år gör vi det igen. Och ALLA är välkomna. 2022 lägger vi campet 30 juni till 3 juli, precis innan Åre bike week, så du kan hänga kvar om du vill.

Inne i restaurangen på Fjällgården, precis ovanför baren, står min katt. En stor leopard staty. Om du är där i vinter på After Ski, se till att den står kvar till mig.

Gravel och bike packing i Åre

Bloggen gör storstilad återkomst genom att åka till Åre och cykla trendriktig gravel i traditionellt fjällväder som gör att livet känns, på riktigt, hela vägen till hjärtat och själen.

I fjor körde She Rides sitt första She Rides Camp i Åre och cyklade över berget. Jag har också cyklat runt berget förut, uppför, nedför och längs den otroligt vackra landsvägen mot Norge. Men jag har aldrig rullat på grusvägar på min gravel eller ens trott att det fanns något annat än det jag cyklat. Så var nyfiken på om det verkligen finns ett gravelmecka gömt i skogen som smyckar Skutan när vi packade in oss i min bli, jag Tobias och Matilda. Vi styrde mot Jämtland och lämnade värmeböljan i Stockholm och rullade efter en dag full med Teamsmöten mot äventyret.

Åre Gravel

Oftast är det min mtb som får åka med på äventyr, ibland min lansdsvägcykel, men sällan min cross. Rimligt då på något sätt, att hela resan handlade om att få upptäcka nya vägar på just den cykeln.

Vi hade tre GPX-filer på rutter med saftiga klättringar och episka vyer. Åre välkomnade oss starkt med sommarvärme och bjöd sedan in till riktigt fjällväder med dramatisk himmel, vind, regn och sol. Som sig bör när man är i Åre.

En gröttallrik med havregrynsgröt, dadlar, jordnötssmör, blåbär och vaniljkesella, är en typiskt bra uppladdning inför en runda som lovat höjdmeter, mjölksyra och flera timmar på sadeln.

Efter att ha kollat alla väderappar och gått på den som vi tyckte var bäst (visst gör man jämt så?) samt hållit upp ett finger i vinden och hoppfullt kikat upp på molnen, rullade vi iväg på helgens första runda. I väskorna på cyklarna låg regnkläder, en kamera och någon gel. Vi rullade österut mot Duved. Ungefär precis när vi rullade förbi skylten med Duved, kom första skuren. Regnkläder fram och på. Vi fortsatte tappert men med lite svordomar, förbi Karolinermonumentet och allt var som bortglömt i det gula havet av smörblommor som omringade sevärdheten.

Åre gravel bike packing
Åre Gravel

Efter en liten bit på en ekande tom E14, styrde vi sedan in mot Nordhallen och Häggsjönäs. Den första skuren hade avtagit och skogsvägarna ringlade böljande över landskapet. Den här turen som vi tog, bjuder på “lite” klättringar, inga tekniskt svåra sådana – men långa och branta. Himmeln öppnade sig där ute och värmen från marken gjorde att vägarna bäddades in förtrollande ånga.

Det är speciellt att cykla i “väder”. Allt blir lite mer på riktigt och har man följt mina stories har man sätt Matildas otroligt ärliga svar på min fråga “om det känns bättre” uppe på toppen av en av de långa klättringarna i blöt grus. Älskar det. Den råa, äkta ärligheten som bara finns vid just sådana tillfällen.

Efter ihållande regn och ringlande fina vägar, svängde vi inom Tännforsen. Tännforsen sägs ibland vara Sveriges största vattenfall. Det är är brutalt, maffigt och dånande.

Åre gravel bike packing
Åre Gravel

Eftersom regnet hade hällt ned på dagen, så kom vi ut sent med en förhoppning om att slippa undan mer regn. Vilket senare visade sig inte spela någon roll, rullade vi in 21:30 på Åretorg dyngsura och letade efter en slang att spola av våra något “trötta” cyklar.

Mina kompisar var hungriga och trötta – älskar att dela sådana tillstånd med vänner, alltså inte själva grejen att de är hungriga och trötta, utan mer att det är där och då man är vänner hela vägen.

Åre Gravel

Det fanns ingen slang tillgänglig så här sent där på torget, så morgonen därpå började med att fixa bromsbelägg till Matilda och tvätta cyklarna.

Åre Gravel

Lördagens rutt startade med en klättring upp till Björnen och sedan vidare till Fröå gruva. Vi rundade Helgesjön och vid Undersåkers kyrka och vände där tillbaka till Åre. Mycket grus, skogsväg och lite asfalt. Världens härligaste medvind och en pytteliten regnskur, som inte kändes nämnvärt efter skyarna dagen innan. Stannade till vid ytterligare ett vattenfall, Ristafallet också ett av Sveriges största vattenfall och som visade upp sig ordentligt med en riktigt ordentlig vårflod.

Kretsloppshuset som ligger i Mörsil känns som ett givet stopp på en långtur. Problemet om du kommer på cykel är nog enbart att det är svårt att frakta med en av pelargonerna (skrivande ville alltså gärna köpa med sig alla blommor hon hittade där inne).

Vi tog en lunch där. Jag fick en glutenfri sallad med kallrökt röding och blev glad av maten som verkligen kändes som den var tillagad med kärlek.

Om min cross får följa med och cykla på ringlande äventyrsvägar i fortsättningen med? Ja, Åre visade en sida som jag inte hade en aning om. Perfekt för dagsturer eller längre turer ala bike packing style.

Iceland

Et et et vero eos odio et ab. Molestiae repudiandae sapiente voluptatem recusandae aut deserunt id. Et nobis eveniet natus et vitae sunt. Cupiditate ab molestiae fugiat esse.

Reiciendis corporis praesentium eos soluta voluptate quia qui. Eos laudantium sed est cum. Facere voluptatem ad a nobis laborum consequatur.

Voluptate voluptate qui maiores tenetur. Dolor officiis ex provident aut. Ullam minima est omnis aut.

Voluptas facilis quia consequatur et quod. Autem animi sed voluptatem consequatur.

Eum rem quas libero quis neque nostrum incidunt. Eaque voluptatum qui nihil debitis laborum recusandae. Dolorum repudiandae aut voluptatibus dicta fugit ex est. Ex porro voluptates sunt laboriosam et.

Sit reiciendis dolores ea minus. Dolorum voluptas quia et. Et facilis quidem voluptas et. Dolores consequuntur sequi minus eum rerum.