Läste en artikel i aftonbladet om skrock och maskotar – att ritualer och gosedjur faktiskt kan höja prestationsförmågan. Så då började jag förstås fundera på vad jag gör innan mina klasser och vad jag gjorde på den tiden jag tävlade.

Inför varje löptävling så var jag tvungen att ta på mig strumporna i viss ordning. Alltid vänster fot först.  Numera innan mina klasser har jag lagt av med “ticks” men har ett behov att alltid ha extra (egna) batteri med och en tändare (för att tända ljus om det är en lugn klass) så jag slipper ödsla onödig energi på avsaknaden av sådana grejor.

Här är sportstjärnornas skrock:

Carolina Kluft, friidrott
När hon var aktiv som elitidrottare hade hon alltid med sig en liten grå tygåsna, Ior från Nalle Puh, till varje tävling. ”Han påminner mig om att jag gör detta för att det är roligt”.

Stefan Holm, höjdhopp
Förbereder sig alltid likadant inför varje hopp, drar i linnet och i håret på ett mycket karrakteristiskt sätt.

Kajsa Bergqvist, höjdhopp
Även Kajsa peppar sig själv på samma sätt inför varje hopp.

Anna Lindberg, simhopp
”Jag är lite skrockfull och ställer gärna badtofflorna på samma ställe. Man kan ha saker för sig när man tävlar, men det får inte bli så mycket att man blir knäpp” har hon berättat i intervjuer.

Magdalena Forsberg, skidskytte
Skidskyttedrottningen har tidigare berättat för Aftonbladet att hon innan varje tävling gjorde tio höga hopp fem minuter innan start.

Christer Mattiasson, fotboll
Under sin tid i Elfsborg var Christer Mattiasson tvungen att sparka på en viss papperskorg på väg ut till varje hemmamatch. Grejen blev ett tv-inslag och när AIK kom på besök på Ryavallen gömde tränaren Erik Hamrén papperskorgen, till Mattiassons förtret.

Ivan Obolo, fotboll
Inför guld finalen i fjol avslöjades det att AIK:aren Ivan Obolo spelat i samma kalsonger i tre år. De tvättades dock mellan varje match.

Johan Cruijff, fotboll
Som ung i Ajax slog Johan Cruijff inför varje match sin egen målvakt Gert Bals i magen innan de lämnade omklädningsrummet. Cruijff spottade sedan ritualmässigt sitt tuggummi in på motståndarnas planhalva.

Lineker, fotboll
Den engelske skyttekungen gjorde aldrig mål på uppvärmningen. Hans ritual sa att nätet skulle vara orört före match. Om Lineker inte gjorde mål i första halvlek bytte han alltid tröja till den andra. Gjorde han inte mål på hela matchen gick han alltid till frisören efteråt för att vända lyckan.

Sergio Goycocheas, fotboll
En av fotbollsvärldens mest märkliga, och tveksamma, ritualer: inför en straffläggning ville den argentinske landslagsmålvakten Sergio Goycocheas urinera vid ena stolpen. Han ska ha skaffat sig denna ritual under VM 1990.

(Källa: Sportbladet)jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center