Käftsmäll

Jag har nyfiket kastat mig in i cykelvärlden lite mer seriöst och är ivrigt påhejad av J. Vi delar intresset för 2-hjulingar och lera. Där han är vass får jag grym hjälp och där jag är vass ger jag honom stöd. Jag är övertygad om att cykelboomen kommer smälla nästan i samma dignitet som löpningen i åldersegment som har fast inkomst. Det märks redan nu att intresset växer. Det syns lite överallt – bla i tidningshyllan.  I och med detta och en liten kulmen i förälskelsen för mtb så har inköpet av cykeltidningar såklart ökat hemma hos oss.

Jag har förut morrat  över att cykelvärlden släpar efter då det gäller att öppna upp för att fler tjejer ska välkomnas. Att man inte aktivt jobbar för att bredda sporten över gränserna ( i det här fallet könen).

Jag fullkomligen tappade hakan och blev riktigt upprörd när jag i senaste numret av “Svenska Cycling Plus” (ja de blandar svenska och engelska) fastnade vid deras artikel “Par i cykling”. Jag hoppas att det är meningen att det ska vara ironiskt och även om det är så är det ännu värre på ett sätt. Hela skiten går ut på att vi kvinnor är odugliga cyklister och att du som man inte får ut något av att cykla med oss samt att vi har så dålig självkänsla att det enda vi bryr oss om är hur vi ser ut. “Navigera rätt mellan minorna” sätter en liten extra knorr på att ge oss tjejer ett slag över ansiktet.

“Och handen på hjärtat, om baken snyggas till innebär det ju att något redan bra bara blir ännu bättre, eller hur?

Bilden nedan är från artikeln – och ärligt talat, 2012 jag trodde vi hade kommit längre. Jag lär aldrig köpa tidningen igen och jag hoppas att inte någon annan gör det i heller, faktiskt. Artikeln har fått ordentlig kritik inne på tidningen Facebooksida och redaktionens bemötande är väl inte mkt att hurra för.

 

 

30 Comments

 1. camilla 18 september, 2012at07:48

  Även om det är ironi så är det inte roligt…

 2. Användarens profilbild jessica 18 september, 2012at07:49

  Näe det är riktigt illa faktiskt – med en bild på en tjej, bakifrån så klart.

 3. Sara 18 september, 2012at07:53

  Skrämmande!!! Ännu en gång ska tjejen vara den som drar ner tempot och är utseendefixerande! Och så undrar folk varför vi drabbas av ätstörningar och annat….

 4. Sofie 18 september, 2012at08:05

  Förlåt men jag måste erkänna att jag skrattade högt framför datorn. Mest för att jag försökte se framför mig att jag skulle säga sådana saker. Hemma hos oss köper jag cyklar åt min man, och jag vill ha mer garageyta, helst med golvvärme! Det är jag som vill ut och cykla, men självklart låter jag min sambo välja väg, och ta vind ;)
  I min värld så är det här stor humor, men jag blir väldigt ledsen över att det kommer fällas många gubbiga kommentarer “höhö, har dom ingen humor…”. Men kära gubbar, vänd på alla citat och byt ut hon mot han så förstår du hur fånig hela artikeln är.
  Men jag får ta och läsa hela artikeln, för en sak håller jag med om och det är det jag skymtar till vänster… HA KUL!
  Och vill inte din sambo göra samma sak, så skit i det, man behöver faktiskt inte göra samma saker. Var och en gör det den vill och så ses vi över ett glas rött ikväll. Ok?

 5. Användarens profilbild jessica 18 september, 2012at08:07

  Exakt så Sofie :)
  Artikeln är faktiskt fruktansvärd usch och fy.

 6. Katja 18 september, 2012at08:36

  Skönt att diskussionen är igång, har också skrivit ett argt inlägg. Bara för att nån skämtar betyder inte att skämtet är lyckat! I detta fall sög skämtet hårt :/ Fin blogg btw, att nåt så dumt tog mig till nåt så fint! :)

 7. Pingback:Svenska Cycling Plus |

 8. Terese Alvén, sparkibaken.se 18 september, 2012at08:51

  Men usch! Bra skrivet av dig J i alla fall. Vi får hoppas att de skärper till sig i kommande tidningar (även om vi nog är många som inte handlar dem). Kram!

 9. Dessi 18 september, 2012at08:52

  Hela artikeln känns väldigt gammaldags och dialogerna otroligt töntiga!

 10. Sanna 18 september, 2012at08:55

  Helt sjukt. Man slutar aldrig förvånas över hur kort vi kommit. Bra skrivet!

 11. Åsa 18 september, 2012at09:16

  Bra inlägg!

  Och SUCK.

 12. Malin 18 september, 2012at09:51

  Va fan!!!

 13. Janne 18 september, 2012at09:55

  SUCK – 2012 och man får läsa en sådan här artikel!! Jag blev väldigt upprörd!! Har min erfarenhet på landsvägcykling och har träffat/cyklat med många duktiga tjejer. Tycker faktiskt att detta är ett påhopp på ALLA tjejer som tränar! Artikeln dyker upp i en “cykel” tidning men hade säkert om samme person skrivit detta i en löpartidning haft samma tema, tyvärr. Träningsmångfald för mig är inte bara olika pass utan även att vi tränar tillsammans och har kul. Även att vi utbyter erfarenheter!! Tänker inte heller köpa denna tidning!!! Bra skrivet J.

 14. uppochhoppa 18 september, 2012at09:58

  vad i hela helvete?! Så himla värdelöst. TRÖTT.

 15. Linn 18 september, 2012at11:15

  Tjena…! Kan inte låta bli att tillägga… att man behöver hjälmen på… Sett för många cyklister utan hjälm, och en hel del nära olyckor och på körningar av bilar för cyklister utan hjälm.. Åkt buss genom stan flera ggr vid 6-8 tiden på morgon… Läskigt värre..

 16. Anna 18 september, 2012at11:21

  Ja, vad sugen man blir på att börja cykla nu då, Svenska Cycling Plus. Not.

 17. Helena Enqvist 18 september, 2012at12:01

  Suck suck. Trött på allt sånt här, blir riktigt förbannad. Även om det anas lite ironi är det inte det minsta roligt. Även om tidningen kanske riktas till män så ändå.
  Vart fan är vi på väg egentligen.
  Bra att tar du upp det Jesscia!

 18. Magnus 18 september, 2012at12:05

  Jag kan inte annat än bli trött. När ska vissa män börja tänka längre än den där nere står ut (antagligen inte så långt i det här fallet). Och att man som man inte skulle få ut något av att träna med en kvinna….då har de aldrig gjort det. Precis som du skriver kan vi faktiskt lära oss av varandra, alla har starka och mindre starka sidor. Med ett öppet sinne så inser man det och tar tillvara på omgivningens hjälp för att bli bättre och ha roligt oavsett om det kommer från en kvinna eller man. Jag blir så trött på att det alltid måste delas upp i män och kvinnor, kan vi inte bara inse att vi alla är människor.

  Bra skrivet J

 19. Åsa 18 september, 2012at12:32

  För vi tjejer brukar ju prata om gardiner när vi cyklar och ska ta i.. det vet man ju sen gammalt… Eh. Den där artikeln fördummar ju både kvinnor och män. Usch!

 20. Mimmi 18 september, 2012at14:13

  Skämt eller inte – jag blir ju mörkrädd! Som ung ny tjej i mansdominerat yrke blir jag ibland påmind om att alla inte kan hantera unga tjejer som tar plats, även om jag minst lika ofta blir positivt överraskad av att det är många i min generation (80-talister) som visar att en förändring är på väg. Bra skrivet Jessica, det är sådana här inlägg som gör att vi tar steg mot en mer vettig syn på män och kvinnor!

 21. erika 18 september, 2012at14:57

  Vad i hela j*vla världen!! Sånt där borde vara olagligt 2012.

  Min pojkväns pappa sa i helgen: “Hinner XX med dig när ni cyklar då?”. Synd att det inte är han som är redaktör istället…

 22. Mor Courage 18 september, 2012at16:01

  Alla normalbegåvade, trevliga killar som håller på med cykling och som också dras ned i skiten när det skrivs “roliga” artiklar som den här om vad “alla” killar gör, tycker och tänker; jag blir seriöst förbannad å deras vägnar.

 23. Malin 18 september, 2012at18:48

  Soptidning!

 24. Fanny 23 september, 2012at20:29

  Jag gillade Cycling Plus tills andra numret kom. Syftar i synnerhet på artikeln du har tagit upp här.
  Jag köper inte att artikeln ska vara ironisk. Cykling är inte en sport förbehållen halva jordens befolkning. Anmärkningsvärt är att vi kvinnor vinklas som utseendefixerade galningar på två hjul. Vi verkar också cykla långsamt. Jag trodde alla hade effekt av sin träning oavsett kön. Tyvärr är ju cykelvärlden rätt “gubbig” men det är just därför vi kvinnliga cyklister ska ta plats och utmana den gamla, förlegade ordningen. Goddamnit.

 25. Cathrine 26 september, 2012at14:18

  Cykling eller inte. Artikeln är otroligt mossig och gubbig!
  Spelar för mig ingen roll att den handlat om cykling eller skulle handlat om bilar, svampplockning, datorer osv. Att se ner på det andra könet på det där sättet är så otroligt omodernt. Ironi? Skulle inte tro det. Man borde använda sin tid och dyrbara tidningssidor till fakta och seriösa artiklar som är intressanta. Förmodligen har de väl tagit in en andrahandsredaktör och nån chefredaktör som blev över.
  Jag känner mig nu ännu mer tacksam för den underbara kille jag träffat och lever med sen 7år. Han har aldrig trott eller påstått att jag inte skulle klara något för att jag är tjej. Han snarare står bakom mig och stöttar än håller mig tillbaka. Skulle bli så satans arg och besviken om han höll på som “grabbarna” som skrivit artikeln… Vi tränar exakt samma grejer, löpning, cykling och framförallt crossfit. Häromdagen var det hangpowerclean på schemat, han klarade 100kr, jag 50kg. Då är det mer jag som blir förbannad för att min kropp “aldrig” kommer kunna ta de vikterna han kommer ta som tyngst om vi håller samma träningsdostempo.

 26. Pingback:Fynda cykelgrejor på nätet « jessica claren

 27. Pingback:Sweden Bike Expo « jessica claren

 28. Pingback:Trist HM « jessica claren

 29. Pingback:Cykel vs spinning « jessica claren

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *